Objavljeno u kategoriji BiH na 25.05.2019 14:00:00

Tegeltija zatražio obezbjeđenje zbog Mektićevih poziva na proteste

Foto: Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Nakon što je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pozvao na proteste građana ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, predsjednik ovog tijela Milan Tegeltija zatražio je obezbjeđenje radi, kako je rekao, njegove lične sigurnosti tokom boravka u Sarajevu.

Tegeltija smatra da je, u kontekstu svih aktuelnih dešavanja "i izjavama ministra bezbjednosti, njegova sigurnost dovedena u pitanje".

“Ovakvi pozivi koji dolaze od ministra sigurnosti BiH, kao direktnog predstavnika izvršne vlasti u BiH zaduženog za sektor sigurnosti, predstavljaju posebnu opasnost, kako za sigurnost predsjednika, potpredsjednika i drugih članova VSTS-a BiH, tako i za zaštitu ustavnog poretka u BiH”, poručio je Tegeltija u saopćenju za javnost.

Prvi čovjek VSTV-a pozvao je Tužilaštvo BiH da u okviru svojih nadležnosti razmotri ovakva postupanja Dragana Mektića, u kontekstu odredbi Krivičnog zakona BiH.

“Ministar sigurnosti, koji je aktivni političar i direktni predstavnik izvršne vlasti, ne može pozivati građane na građanske proteste jer su svi protesti kojih je on inicijator isključivo političke prirode”, dodao je Tegeltija.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android