Članak

Tegeltija zatražio obezbjeđenje zbog Mektićevih poziva na proteste

Tegeltija smatra da je, u kontekstu svih aktuelnih dešavanja "i izjavama ministra bezbjednosti, njegova sigurnost dovedena u pitanje".

SARAJEVO, (Patria) - Nakon što je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pozvao na proteste građana ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, predsjednik ovog tijela Milan Tegeltija zatražio je obezbjeđenje radi, kako je rekao, njegove lične sigurnosti tokom boravka u Sarajevu.

Tegeltija smatra da je, u kontekstu svih aktuelnih dešavanja "i izjavama ministra bezbjednosti, njegova sigurnost dovedena u pitanje".

“Ovakvi pozivi koji dolaze od ministra sigurnosti BiH, kao direktnog predstavnika izvršne vlasti u BiH zaduženog za sektor sigurnosti, predstavljaju posebnu opasnost, kako za sigurnost predsjednika, potpredsjednika i drugih članova VSTS-a BiH, tako i za zaštitu ustavnog poretka u BiH”, poručio je Tegeltija u saopćenju za javnost.

Prvi čovjek VSTV-a pozvao je Tužilaštvo BiH da u okviru svojih nadležnosti razmotri ovakva postupanja Dragana Mektića, u kontekstu odredbi Krivičnog zakona BiH.

“Ministar sigurnosti, koji je aktivni političar i direktni predstavnik izvršne vlasti, ne može pozivati građane na građanske proteste jer su svi protesti kojih je on inicijator isključivo političke prirode”, dodao je Tegeltija.

#BiH