Objavljeno u kategoriji BiH na 20.05.2019 09:08:00

Još nepoznato može li se prekid saradnje Googla i Huaweija odraziti na poslovanje BH Telecoma

Foto Patria

SARAJEVO, (Patria) - Rojters je objavio da će Google prekinuti saradnju sa kineskom kompanijom Huawei, uslijed mjera koje su Sjedinjene Države preduzele protiv Kine.

Glasnogovornik Googlea rekao je da će postojeći korisnici Huaweijevih telefona koji funkcioniraju na sistemu Android i dalje moći koristiti Googleove aplikacije, kao i ažurirati.

"Za korisnike naših usluga Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionirati na Huaweijevim uređajima", rekao je glasnogovornik.

Međutim, buduće verzije Huaweijevih pametnih telefona, a koji budu funkcionirali na Androidu, izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu i YouTubeu, kao i pregledniku Chrome. "Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama", rekao je izvor za Reuters. 

Još nije poznato na koji način bi se američke sankcije mogle odraziti na poslovanje BH Telecoma, piše agencija Patria. Najveći telekom operater u Bosni i Hercegovini BH Telecom nedavno je dodijelio posao uvođenja 4G mreže kineskoj kompaniji Huawei. 

BH Telecom je polovinom aprila pustio 4G mrežu koja se zasniva na tehnologiji Huaweija, i zbog toga već sada ima poteškoće u radu. Nešto više od mjesec dana nakon puštanja 4G mreže kompanija još nije uspjela stabilizirati mrežu, zbog čega dolazi do prekida u komunikaciji među korisnicima usluga BH Telecoma.
 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android