Objavljeno u kategoriji BiH na 17.04.2019 12:28:00

Memić pita Hitnu pomoć: Zašto su obrađeni audio snimci iz noći kada je nastradao Dženan Memić

Arijana Memić Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Zastupnica u Skupštini KS Arijana Memić na današnjoj sjednici uputila je upit Hitnoj pomoći vezano za intervenciju od 8. februara 2016. godine kada je u Velikoj aleji nastradao mladić Dženan Memić pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Preminuo je 15. februara 2016. godine. 

Zastupnica Memić već je u dva navrata dobila odgovore iz Hitne pomoći kojima nije zadovoljna.

"Ovo je već treći put da vam šaljem upit. Do sada mi niste niti jednom kompletno odgovorili na upite te zahtijevam da ovoga puta pošaljete sve tražene podatke kako bi bilo moguće regularno nastaviti sa radom što smo i ja, a i vi obavezni prema građanima. Audio snimci koje sam zaprimila 05.04.2019. godine, a odnose se na intervenciju od 08.02.2016.godine većina audio zapisa pokazuje datum obrade 08.02.2016.godine što je i za očekivati obzirom da ne bi trebalo biti potrebe iste obrađivati. Međutim, nekolicina audio zapisa je obrađivana, a datum obrade je 08.11.2016.godine. Tražim od vas odgovor zašto su ti zapisi obrađivani, kome su sve dati na uvid, odnosno kome su proslijeđeni te da li su audio zapisi obrađivani na način da su skraćivani ili modifikovani", pitala je zastupnica Memić. 

Ona je zatražila da joj se dostave svi audio zapisi od te noći. 

"Na osnovu odgovora zaprimljenog 05.04.2019. godine gdje navodite da se kardiomobil može zaustaviti prilikom transporta u zavisnosti o promjenama zdravstvenog stanja pacijenta koji se transportuje i stručnoj procjeni doktora, upućujem ponovo zahtijev da mi se detaljno obrazloži koje su to moguće promjene zdravstvenog stanja pacijenta odnosno simptomi (da li je jedan od njih i nagon na povraćanje) na osnovu kojih se može donijeti odluka o vanrednom zaustavljanju". 

Zastupnica Memić je pitala i kada je obaviješten MUP KS kako je sugerisano od strane uposlenika DKPT-a odnosno tačno vrijeme i snimak poziva. 

"Tražim da mi dostavite snimke apsolutno svih poziva u periodu od 21.30h do 22.52h (08.02.2016. godine) i izvod iz knjige protokolisanih poziva za taj period."

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android