Članak

Slučaj Ćurić: Milionski krediti Hypo lizinga za sumnjive privatne poslove u BiH

Sumja se da je preduzeće “NBI ĆURIĆ” uzelo više od 20 miliona KM kredita kod tadašnje Hypo Alpe Adria lizing, s namjerom da novac ne bude vraćen

(Patria) - Federalna uprava policije zaprimila je prijavu protiv izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove u Autocestama Federacije BiH Ivice Ćurića, zbog sumnje na nezakonito poslovanja njegove privatne građevinske firme “NBI ĆURIĆ d.o.o.” iz Žepča. 

U prijavi se navodi da je preduzeće “NBI ĆURIĆ”, u vlasništvu Ivice Ćurića, uzelo više od 20 miliona KM kredita kod tadašnje Hypo Alpe Adria lizing, s namjerom da novac ne bude vraćen, već da Ćurić i nekoliko drugih osoba za sebe nezakonito pribave materijalnu korist. 

Ćurić, pak, takve tvrdnje negira optužujući Hypo lizing da je dužan njemu novac koji je imao u pretplati kod lizinga u momentu kada je Hypo izgubio dozvolu za rad u BiH.

‘Ministar iz HDZ-a’

Ivica Ćurić nekadašnji je HDZ-ov ministra za rad i socijalna pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, a 2017. godine izabran je na četverogodišnji mandat u Autocestama FBiH. Istovremeno, njegova porodica je vlasnik privatnih građevinskih firmi koje su često predmetom sudskih sporenja.

U prijavi Federalnoj upravi policije, u koju je Patria imala uvid, stoji da je odštetni zahtjev prema „HETA“ d.o.o. Sarajevo u slučaju Ćurić - HETA je pravni sljednik Hypo Alpe Adria lizing - na dan 11.03.2013. godine iznosio 22.404.248,35 KM glavnice i redovnih kamata, te 6.910.366,95 KM po osnovu zateznih kamata, što ukupno iznosi 29.314.615,30 KM.

‘Planska prevara?’

Pojednostavljeno, a na osnovu krivične prijave koja je ispisana na više od 40 stranica, Ivica Ćurić je od Hypo uzeo kredit na ime svoje firme NBI ĆURIĆ, kako bi nabavio građevinsku opremu i kupio i rekonstruirao hotel Metalurg u Zenici. Umjesto stvarnih investicija, prema sumnjama prijavitelja, Ćurić je oprao novac i počinio kriminal na način da je od tog višemilionskog kredita građevinsku opremu kupovao od vlastite firme CESTING d.o.o. i to po uvećanim cijenama, dok istovremeno novac iz kredita nije u cijelosti ulagao u Metalurg City Centar u Zenici već ga trošio na neke druge stvari. 

Također, poslovne prostore u Metalurg City Centar u Zenici Ćurić je u to vrijeme prodavao trećim licima iako su ti poslovni prostori bili pod hipotekom, pa neki od kupaca nisi se mogli upisati kao njihovi vlasnici, iako su ih platili. Sve se završilo na način da Metalurg City Centar u Zenici na koncu otišao pod stečaj, dok je najveći dio kredita ostao nenaplaćen do danas.

Prema kalkulaciji prijavitelja, kompletan scenario za uzimanje kredita kod Hypo lizinga i njegovo nevraćanje bilo je planski osmišljeno: Firma NBI ĆURIĆ d.o.o. koju je Ćurić zaduživao kod Hypo Alpe Adria lizing je trebala biti planski likvidirana nakon što je opterećena kreditom, na način da će Hypo pokrenuti stečaj te firme kako bi namirili potraživanja. Stečajna masa Ćurićeve firme svakako ni izbliza ne bi bila dovoljna za podmirenje povjerilaca u cijelosti. 

Na drugoj strani, novac koji je Ćurić uzeo od Hypo lizinga i njime plaćao usluge vlastite firme “Cesting” ostaje zadržan kao zakonit profit preduzeća Cesting. Također, Ćuriću ostao i novac dobiven od prodaje više poslovnih prostora u Metalurg City Centar. 

U jednom dijelu prijave se navodi: “... Na taj način je, uz pomoć nesavjesnih službenika zajmodavca Wolfganga Pichlerera, Tonija Fabrija, Dragana Baškarada i Draženka Petrovića uspio organizirati zaključivanje više aneksa na tekuće ugovore o zajmu kojima su prolongirani rokovi dospijeća rata, kao i periodi na koje su ugovoreni zajmovi, te vršen otpust pribavljanih instrumenata osiguranja bez dosljednog ispunjenja uslova. Na opisani način „kupljeno vrijeme“ Ivica Ćurić je iskoristio da zajedno sa Antom Perkovićem, bivšim računovođom firme NBI ĆURIĆ koji je i nakon prestanka rada u istoj ovlašteni potpisnik po računu u Raiffesen banci, a tadašnjim direktorom firme CESTING, kao i svojom suprugom Dragicom Ćurić, dovrši prvobitnu namjeru i ispuni zacrtani cilj, tj. izvuče novac izvan domašaja zajmodavca na račune CESTING, d.o.o.. Time je, naposljetku, Ivica Ćurić za sebe i druge uspio pribaviti protivpravnu imovinsku korist u vidu novca od datih zajmova i izgrađenih nekretnina.”

U drugom dijelu prijave se navodi: “Kao što će se vidjeti iz zaključenih ugovora, dobavljač opreme u sva tri slučaja je preduzeće CESTING d.o.o. Žepče koje je u stvarnom vlasništvu Ivice Ćurića, a čiji je formalni osnivač njegova supruga Dragica Ćurić, što govori da je Ivica Ćurić, od samog početka imao isključivi motiv pribavljanja protivpravne imovinske koristi. To se moglo nazrijeti kroz činjenicu da je opremu (kransku dizalicu, rovokopač i bager/buldožer) koja je kroz pomenuto pravno lice indirektno već bila u njegovom vlasništvu, prodao svojoj firmi, za šta je dobio novac od HETA-e d.o.o. Dakle, iz perspektive prvoprijavljenog oprema je samo formalno promijenila vlasnika, a kroz takvu „prodaju“ dobiven je novac od treće strane.”

Premda je HETA prodala dio poslovnih prostora u Metalurg City Centar, i na taj način naplatila manji dio potraživanja od Ćurića, Ćurić je danas zadržao dio objekta koji renta i naplaćuje sve do danas.

‘Nisam krvi’

Ćurić odbija sve optužbe. Naprotiv, u pisanoj izjavi za agenciju Patria tvrdi: “Moja firma NBI Ćurić je podigla zajam kod Hypo Alpe Adria lizinga i to u iznosu 17,2 miliona KM 2008. godine i u periodu do desetog mjeseca 2011. vratila oko 5 mil KM”, kaže Ćurić. Tvrdi da je uredno vraćao kredit sve dok Hipo lizing nije dobio zabranu rada u BiH.

“Tada je Hipo Alpe Adria lizing izgubio dozvolu za rad od Agencije za bankarstvo”, rekao je Ćurić. 

“Ovdje treba još dodati da se vodi sudski spor protiv “Heta d.o.o. u vrijednosti 15 milion KM za naknadu štete zbog neovlaštenog blokiranja firme, jer je nalazom sudskog vještaka utvrđeno da je moja firma bila u pretplati 613 tisuća KM u momentu blokade”, tvrdi Ćurić za Patriju.

#Specijal