Članak

Izetbegović odbila odgovoriti na pitanja, Šehić poručila novinarima da mogu napustiti salu!

U Amfiteatru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je organizirana press konferencija direktorice Sebije Izetbegović i direktora disciplina

Piše: Amra Varatanović


U Amfiteatru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je organizirana press konferencija direktorice Sebije Izetbegović i direktora disciplina na kojoj su prezentirani rezultati rada u 2018. godini sa osvrtom na period od 2016. do 2019. godine. Podsjećamo Skupština KS nije usvojila Izvještaj o poslovanju KCUS-a za 2017. godinu 

Izlaganje direktorice Izetbegović trajalo je pola sata, a nakon što je završila, odbila je odgovarati na pitanja novinara prije nego izlaganje završe i direktori disciplina.

Nakon što su novinari upozorili da oprema kojom snimaju nema toliko baterije i da sve predugo traje, ponovo je zatraženo da direktorica Izetbegović prvo odgovori na pitanja novinara zbog čega su i došli u velikom broju. Ona je to ponovo odbila riječima: Ne može!

Novinari su kazali da im se statistički podaci mogu poslati u vidu saopćenja, ali je portparolka KCUS-a Muamera Šehić poručila novinarima da ako ne mogu čekati, mogu napustiti press konferenciju.   

Novinarka agencije Patria to je i učinila. Uslijedilo je obraćanje drugih direktora disciplina.

Pitanja koja smo htjeli postaviti direktorici Izetbegović odnosila su se na broj profesora u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, od ukupno 3.357 uposlenih. Koliko je profesora otišlo iz KCUS-a u protekle tri godine, iz kojih oblasti se zbog nedostatka profesora ne mogu vršiti specijalizacije? Zašto se odbijaju usluge sekundarnnog nivoa zaštite i pacijenti se masovno šalju u Opću bolnicu „Abdulah Nakaš“? Zašto direktorica Izetbegović tvrdi da imaju neophodne reagense, kada je i sama izajvila da od juna prošle godine nisu mogli koristiti određene aparate te da su tek sada dobili reagencije? Kada će konačno biti utvrđen put pacijenta čime bi se izbjegle komplikacije ponedjeljkom i petkom kada se pacijenti zbog njene odluke iz aprila 2016. godine voze prvo u Opću bolnicu, a zatim u KCUS ukoliko je u pitanju tercijarni nivo zdravstvene zaštite?

Dakle, mnogo je pitanja bez odgovora. 

Odnos menadžmenta KCUS-a je polariziran i prema novinarima i medijima. Saopćenja za medije šalju se redovno samo nekolicini medijskih kuća, dok se demanti šalju svim medijima. 

Nije jasna ni potreba da se direktorica Izetbegović svaki put mora okružiti direktorima disiciplina i desetinama uposlenika koji je dočekuju na nogama aplaudirajući joj. 

#BiH