Članak

Profesor Ivo Komšić: Zbog čega je Lajčak opozvan sa funkcije visokog predstavnika u BiH

Profesor sa Univerziteta u Sarajevu i bivši član Predsjedništva Republike BiH Ivo Komšić objavio je kolumnu u kojoj kritikuje Lačakov odnos prema Bosni i Hercegovini, optužujući slovačkog diplomatu da

SARAJEVO, (Patria) - Izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH u skladu je sa slovom, ali ne i duhom Dejtonskog ustava, jer je izabran glasovima nehrvatskog stanovništva i Hrvati u BiH ne osjećaju da imaju svog predsjednika ili člana predsjedništva, rekao je prije nekoliko dana šef slovačke diplomatije i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanja novinara u Briselu.

Profesor sa Univerziteta u Sarajevu i bivši član Predsjedništva Republike BiH Ivo Komšić objavio je kolumnu u kojoj kritikuje Lačakov odnos prema Bosni i Hercegovini, optužujući slovačkog diplomatu da se prihvatio uloge tumača „duha“ Dejtonskog sporazuma a da, kako je rekao, uopće ne zna što to znači.

 „Tek iz ove perspektive je jasno zašto je on otišao s te funkcije prije isteka mandata. To se nije desilo niti jednom visokom predstavniku, niti jedan to nije želio radi visoke pozicije s nezamislivo visokom plaćom i za evropske prilike. Nikada njegov odlazak nije objašnjen, niti od njega, niti od onih koji su ga postavili. Pravdano je to imenovanjem za ministra vanjskih poslova njegove države, ali to nije bilo uvjerljivo za onu situaciju. Zna se da je opozvan iz Sarajeva, da je otišao i nije se više vratio na funkciju. Zna se i to da se sve desilo u kontekstu nabavke nekih skupih strojeva za poljoprivredu i šumarstvo za Republiku Srpsku. Premijer je bio Milorad Dodik, a nabavku je dobila neka slovačka firma. Pitanje je da li je i zašto Lajčak nagrađen i tko je to uradio: njegova vlada ili premijer RS-a. I jedni i drugi su imali jak razlog. Od tada do danas Dodik se bori za protjerivanje visokog predstavnika iz BiH. Samo je Lajčak otišao dobrovoljno. Sada nam on, nakon 10 godina, tumači 'isparenja' Dejtonskog sporazuma, koja samo on svojim mističnim čulima može da osjeti. Deset godina je puno, sve je isparilo, tako da je i Lajčakovom pneumatološkom vještinom nemoguće uhvatiti te dimne ekstrakte. A on je bio tumač i čuvar akta koji je trebao osigurati stabilnost u našoj državi, njen prosperitet i ulazak u EU. Nije ni čudo što ga se više nitko u ovoj zemlji ne sjeća kao Visokog predstavnika. Ispario je kao ovaj duh Daytona koji on naknadno hvata i vraća nam ga kao jedinu dejtonsku realnost. A tekst, samu stvar Daytona, odnosno 'pismo' kako on voli reći, probada glogovim kolcem“, piše profesor Komšić.

Kompletna kolumna profesora Ive Komšića dostupna je na web stranici Analiziraj.ba

#BiH