Članak

DRŽAVNA IMOVINA Pitanja bez odgovora, ko trasira put u zamrznuti konflikt?

Događanja iza zatvorenih vrata su za sada nepoznata

Piše: Muharem Cero


Navikli na diplomatsku nemuštost izgovora Schmidtovog ali i neuvjereni da nije vježbeničku fazu okončao, jučer smo suočeni sa nedoumicom ovog uvjerenja. Da li zbog previše očekivanja ili pak odrvenili u vlastitoj naviknutosti, tek stoji da tako očekivani sastanak Upravnog odbora PIC-a je ipak bio samo jedan u nizu sa već konfekcijskim komunikeima. No, hajmo redom.

Prisustvo samom sastanku predsjedavajuće Vijeća ministara i njenog zamjenika iz 'bošnjačke reprezentacije' ne opravdava izostanak predstavnika trećeg reprezentativca. Ostaje nepoznato je li treći pozivan ili je 'osjetljivost' pozivanja onih koji ga ne priznaju bila nepoželjna Schmidtova avantura.

Događanja iza zatvorenih vrata su za sada nepoznata. Tek, znano je, da jedan od garanata i važnih članova UO PIC-a ruski predstavnik tradicionalno i ovoga puta nije bio prisutan.  Mnogo veća dinamika i mnogo sadržajnije određenje spram stanja u BiH ponuđena je na novinskoj konferenciji upriličenoj po okončanju sastanka. 

Dva pitanja nisu dobila traženi odgovor, a svojim sadržajem su trebala ponuditi mnogo više od onih birokratskih rečenica iz komunikea. Novinarka N1 je vrlo jasno u kratkom pitanju tražila odgovor na metodologiju rješavanja gorućeg pitanja državne imovine. Schmidt ovoga puta vještinom mudrog diplomate, za razliku od njegove dosadašnje percepcije, je vješto prešutao da li će pitanje državne imovine biti riješeno nakon donošenja zakona o denacionalizaciji i restituciji u BiH.

Naime, već duže vremena (od 2007. godine) BiH ne dobija mogućnost donošenje toga zakona, a opstrukciju u njegovom parlamentarnom kretanju vješto kreiraju strateški partneri HDZ i SNSD.
Prijedlog zakona nije se dalje mrdnuo od parlamentarne Ustavne komisije. Očekivano određenje prema postavljenom pitanju bi zaokružilo sliku o namjerama, ciljevima i interesima strukture koju predstavlja OHR i Schmidt. Uskraćivanje odgovora ne relaksira pitanje rješavanja države imovine, nego djeluje s piromanskim učincima. Mudrom dosta.

Novinarka Novinske agencije Patria je uputila visokog predstavnika na činjenicu da je istovrsni sastanak UO PIC-a na svojoj sjednici 6. i 7. juna 2022. godine prihvatio i donio odluku kojom su sa zakonskom snagom iz seta Bonskih ovlasti izvršene dopune zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, na način da su svaki zakon, odluka ili bilo koji drugi pravni akt kojim se zabrana prijenosa vlasništva na državnoj imovini mimo odluke titulara vlasništva (Parlamenta BiH) ima smatrati pravno ništavno.

U kratko sublimiranom pitanju novinarka Patrije je išaretila Schmidtu da se proklamirano načelo ništavnosti zanemaruje, ignorira te da se prenos vlasništva imovine pod zabranom antiustavno, pravno nekažnjivo i gotovo nesmetano događa tako reći na dnevnom nivou na cijelom prostoru u svim poddržavnim aranžmanima BiH.

Izostanak odgovora i nemušto prelaženje preko postavljenog pitanja nije ništa drugo nego demonstracija nemoći međunarodne zajednice oličene u Schmidtu, ali i moguće prešutno ovjeravanje novog faktičkog stanja. Unatoč činjenici da se lica koja to kreiraju i provode (Stanković, Dodik, Višković, Cvijanović, svi predsjedavajući NSRs u više mandata) već duže nalaze udobno smješteni na crnim listama istih tih članica UO PIC-a.

Proizvedeno faktičko stanje ili kako bi Zaharova rekla 'novo' ovoga puta bosansko vrijeme' nerješavanjem pitanja državne imovine u spontanitetu ili namjerom (što mi je mnogo bliže) polako ali sigurno klizi u projektirani, politički kontrolirani haos sa odrednicom zamrznutog konflikta. Strategija kupovine vremena u takvom stanju (zamrznutog konflikta) ostavlja protokom vremena (kiparskim modelom) ovjeru faktičkog stanja matricom realpolitike.

Ova dva pitanja koja ne dobiše odgovor će odrediti i usmjeriti sudbinu bh. državnosti ukoliko njihova sadržina ne postane i agenda svih političkih snaga čija prsa ne mogu izdržati pesnice zavjetovanja patriotsko-etničkih-građanskih zakletvi.

Zabavljeni sobom unutarnjim omrzama koje vas troše valjda ne stignete pisati, a onda vi 'političke elite' makar nađite vremena između dvije omrze da čitate ono što 'tine', 'amine' i slobodno misleći pišu.
 

#BiH #MuharemCero #DržavnaImovina #ChristianSchmidt