Članak

Izmijenjen Statut: Operativni centar Nezavisnog operatora sistema koji kontroliše prijenos električne energije prebačen na Pale!

Prema informacijama Istrage, Uprava NOS-a je već počela prebacivati uposlenike na Pale gdje je već uspostavljen Operativni centar.

Piše: Istraga.ba

Operativni centar Nezavisnog operatora sistema bit će na Palama. Upravni odbor NOS-a BiH izmijenio je 25. aprila ove godine Statut kojim se, faktički, uspostavlja operativni centar čije će sjedište biti na Palama.

“U Statutu Nezavisnog operatora sistema u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik BiH”, br. 89/16 i 84/18) u članu 3. iza stava (3) dodaju se novi stavovi (4) i (5) koji glase: “(4) Operativni centar NOSBiH-a je u Palama, Ulica Svetosavska 24, Istočno Sarajevo. (5) Glavni dispečerski centar NOSBiH-a nalazi se u sjedištu NOSBiH-a u Sarajevu, a Rezervni dispečerski centar u Operativnom centru NOSBiH-a u Palama, Istočno Sarajevo”, navedeno je u dopuni Statuta NOS-a.

A evo šta je prije prošlomjesečnih dopuna pisalo u članu 3 Statuta NOS-a.

“(1) Pun naziv NOSBiH-a je “Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini”, ravnopravno na jezicima konstitutivnih naroda u BiH, a na engleskom jeziku “Independent System Operator in Bosnia and Herzegovina”. (2) Skraćeni naziv Nezavisnog operatora sistema u Bosni i Hercegovini glasi “NOSBiH”. (3) Sjedište NOSBiH-a je u Sarajevu, Ulica Hamdije Čemerlića br. 2.”, glasio je član 3 Statuta prije posljednje izmjene.

Dakle, sve što je bilo bitno za NOS bilo je u Sarajevo. No, nakon izmjena Statuta, na Palama se uspostavlja Operativni centar NOS-a, te Rezervni dispečerski centar.

Prema informacijama Istrage, Uprava NOS-a je već počela prebacivati uposlenike na Pale gdje je već uspostavljen Operativni centar.

No, da bi se ova priča lakše razumjela, u nastavku ćemo ukratko objasniti šta je NOS.

Od 2005. godine Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini (NOSBiH) upravlja sistemom prijenosa električne energije u BiH u svrhu osiguranja kontinuiranog snabdijevanja električnom energijom po definiranim standardima kvaliteta za dobrobit građana BiH.

“Djelatnosti NOS-a uključuju upravljanje sistemom prenosa u svrhu obezbjeđenja pouzdanosti, upravljanja sredstvima i uređajima u centralnom kontrolnom centru, upravljanje balansnim tržištem i obezbjeđenje sistemskih usluga, obezbjeđenje pomoćnih usluga, razvoj i primjena standarda pouzdanosti, razvoj i upravljanje pravilima koja regulišu korištenje prenosnog sistema, razvoj i sprovođenje tržišnih pravila koja rukovode odredbama vezanim za sistemske i pomoćne usluge nad prenosnim sistemom, kao i drugim aktivnostima u skladu sa članom 7. ovog zakona (ovlaštenja NOS-a). Nakon osnivanja NOS-a nijedna druga elektroenergetska ni bilo koja druga kompanija ni organ neće imati nadležnosti, ni ovlaštenje u gore navedenim djelatnostima”, navedeno je u Zakonu o NOS-u.

NOSBiH je neprofitna kompanija BiH u vlasništvu entiteta RS i FBiH koja svoju djelatnost obavlja na cijeloj teritoriji BiH. Entiteti predlažu članove Upravnog odbora NOS-a, a Vijeće ministara BiH ih potvrđuje, odnosno – imenuje. Resorno ministarstvo za poslovanje NOS-a je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kojim upravlja SNSD-ov Staša Košarac.

Predsjednik UO NOS-a je Ahmed Ahmić. Istraga.ba je pokušala kontaktirati ovaj kadar Saveza za bolju budućnost, ali on nije odgovarao na naše pozive. U UO, osim Ahmića, još sjede Boris Crnkić kao kadar HDZ-a (FBiH), Mladen Zirojević (RS-SNSD), Ramiz Bečić (Brčko distrkt), Željko Slijepčević, Mario Klepić i Dubravko Brdar.

Svim članovima UO je istekao mandat, ali ni prošli niti aktualni saziv Vijeća ministara BiH nije donio odluke o njihovom razrješenju. Naprotiv. Priča je držana daleko od očiju javnosti. Međutim, u posljednjem broju Službenog glasnika BiH je objavljeno da je “odlazeći” UO promijenio Statut NOS-a bez ikakvih konsultacija Vlade Federacije BiH. Istovremeno, novi saziv Vijeća ministara uopće nije pratio rad NOS-a, što su zvaničnici iz RS-a, potpomognuti predsjednikom UO iz SBB-a Ahmedom Ahmićem iskoristili.

Suštinski, nakon prebacivanja operativnog centra NOS-a na Pale, Republika Srpska može bilo kada aktivirati Rezervni dispečerski centar i kontrolisati sistem prijenosa električne energije u BiH.

#BiH