Članak

Izbori u Turskoj: Erdogan i AKP odnijeli pobjedu u prvoj rundi, ali konačna odluka bit će donesena za dvije sedmice

Erdogan ima oko 2,4 miliona glasova više od Kilicdaroglua.

Piše: Armin Sijamić 


Jučer su u Turskoj održani predsjednički i parlamentarni izbori čijim ishodom više mogu biti zadovoljni vladajući nego opozicija. Pored pobjede Recepa Tayyipa Erdogana nad Kemalom Kilicdarogluom u predsjedničkoj utrci, AKP i njeni partneri dobili su i većinu u utrci za državni parlament.

Informacije koje stižu iz Turske od zatvaranja biračkih mjesta pokazuju različite rezultate, ali svima je zajedničko da Erdogan ima oko 2,4 miliona glasova više od Kilicdaroglua i da će Turci 28. maja ponovo na birališta. Naime, Erdogan nije imao više od 50 posto glasova (osvojio je preko 49 posto) u prvom krugu, a Kilicdaroglu manje od onoga što su mu ankete davale. Treći kandidat u utrci, Sinan Ogan, osvojio je pet posto glasova, što će reći da su njegovi birači mogli odlučiti ishod izbora u prvom krugu i to vjerovatno u korist Erdogana kojem bi bio dovoljan i manji dio Oganovih glasova za sigurnu pobjedu. I u drugom krugu Oganovi birači imaju veoma važnu ulogu.

Dvostruka pobjeda

Dan nakon izbora Erdogan može biti zadovoljniji rezultatima izborima nego opozicija. Uprkos velikoj izlaznosti na izborima, preko 88 posto, aktuelna vlast zabilježila je dobar rezultat, iako će u državnom parlamentu imati nešto manje mjesta nego u sadašnjem sazivu. Ipak, jučerašnji rezultat im garantuje da će imati većinu i u novom sazivu. Republikanska narodna stranka (CHP) Kemala Kilicdaroglu popravila je svoj rezultat u trci za parlament, ali ne onoliko koliko su željeli. U parlamentu koji ima 600 mjesta osvojili su oko 215 mandata, što je za stotinu manje od AKP i partnera.

Slab rezultat CHP-a može ležati i u upozorenju mnogih da Kilicdaroglu nije najbolji kandidat kojeg je ta stranka izabrala, a iza kojeg su stale opozicione partije. To pokazuju rezultati iz nekoliko većih turskih gradova u kojima posljednjih godina Erdogan gubi izbore. Na jučerašnjim izborima, osim u Izmiru i Antalyi, razlika u korist Kilicdaroglua je bila veoma mala, što nije dovoljno da napravi razliku na nivou čitave države. U Istanbulu, koji je trebao biti glavno uporište opozicije, Kilicadaroglu je dobio oko 48,55 posto glasova, a Erdogan oko 1,7 posto manje. U Ankari ta je razlika i manja. U Bursi i Konyi Erdogan je odnio pobjedu. U manjim mjestima, osim onim naseljenim Kurdima, Erdogan je, uglavnom, pobijedio sa velikom razlikom.

Drugi krug

Za dvije sedmice Turci će u drugom krugu izbora odlučiti ko će zemlju voditi narednih pet godina. Erdogan ima ogromnu prednost, a Kilicdaroglu male šanse da ga pobijedi. Ključ Erdoganove pobjede u drugom krugu jeste da kandidatu opozicije „preotme“ dio kurdskih glasova, što će zavisiti i od Sinana Ogana koji nije odlučio koga će podržati. Oganu se kod Kilicdaroglua ne sviđa što ima podršku kurdskih stranaka, jer neke od njih on smatra bliskim terorističkim pokretima unutar Kurda. Ukoliko Erdogan dobije Ogana na svoju stranu imat će još veću prednost.

Kilicdaroglu računa na pristalice Muharema Incea koji je odustao od utrke nekoliko dana pred izbore. Ovaj političar koji se oslanjao na podršku mladih ljudi pojavio se u seriji snimaka za
koje tvrdi da su lažni i da su napravljeni korištenjem naprednih tehnologija.

Gotovo šest miliona Turaka na ovim izborima prvi put glasa i tu je prostor u kome Kilicdaroglu može tražiti nove glasove, posebno zbog toga što su mladi najčešće oni koji donose promjene.
Podrška od strane Ogana mogla bi zasmetati Kurdima, a Ogan je opozicionom lideru kao uslov za svoju podršku postavio da se ogradi od dijela kurdske podrške.

Tri pobjednika

Iako izbori još nisu okončani, generalno se može reći da je Turska dobila barem tri pobjednika. To su prije svih AKP i Erdogan koji i nakon dvadeset godina vlasti uživa ogromnu podršku naroda te Sinan Ogan koji bi se mogao pretvoriti u novu političku snagu na političkoj sceni Turske. U narednom periodu on bi mogao postati još važniji faktor za ukupne političke procese u zemlji. U prilog mu ide i to što je od Kilicdaroglua mlađi dvadesetak, a od Erdogana petnaest godina.

CHP koji je popravio svoj rezultat u utrci za parlament može biti zadovoljan svojim rastom, ali u potpunosti samo ako Kilicadoroglu bude pobjednik u drugom krugu. Kilicdarogluov štab je po zatvaranju birališta tvrdio da oni vode u izbornoj trci i da u velikim gradovima AKP ulaže prigovore kako bi usporila unošenje rezultata, čime stvaraju atmosferu da oni pobjeđuju.

Nakon što je većina glasačkih listića prebrojana Kilicdaroglua nije napustio optimizam. Izjavio je u drugom krugu očekuje pobjedu. Erdogan je također izjavio da je uvjeren u svoju pobjedu.

Programi dva kandidata od ranije su poznata i sada je samo pitanje kako u to ubijediti ciljne grupe kojima će se obraćati u drugom krugu izbora. Erdogan ima ogromnu prednost u drugom krugu i zbog činjenice da će u kampanji pozvati narod da se svrsta na pobjedničku stranu, budući da su kontrolu nad parlamentom već dobili, što je u mnogim političkim kampanjama presudno. Sa druge strane, Kilicdaroglu ima teži zadatak, ali ne i nemoguć. Tako će Turci 28. maja imati priliku da biraju između dva različita programa i dvije različite političke vizije, što je rijetka privilegija u vremenu kada većina političkih kandidata u mnogim državama nude gotovo isti program.

#BiH #Turska #Izbori #RecepTayyipErdogan #ArminSijamić #KemalKilicdaroglu #PrviKrug