Članak

Schmidt zaprijetio, ali i priznao - ništa nisam deblokirao: Može li Trojka s HDZ-om do vlasti, bez da ih neko tu silom postavi!

Obratio se Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Obratio se (čitaj zaprijetio) Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Osim prijetnji i činjenice da se izruguje demokratskim procesima danas je ponizio i novinare, ali i cjelokupnu javnost (samo kamermani snimali izjave) svojim nastupom iza kojeg niko, ali baš niko nije pametniji pokazao je da će ipak opet vršiti neka nametanja, ako se političari ne dogovore! 

Dokazalo se i da je sve vrijeme lagao, kako bh. tako i svjetsku javnost, kada je tvrdio da je nametanjima od 2. oktobra odblokirao Federaciju BiH! 

Danas, sedmi mjesec od odluke da izmijeni Izborni zakon BiH i Ustav FBiH, mi se nismo makli ni pedlja, osim što smo shvatili da je Schmidt jako želio pomoći HDZ-u, ali nije računao na izborni rezultat, pa sada Refik Lendo stoji na putu priča da je Schmidt učinio procese prohodnim.

Nastup Schmidta u kojima više puta spominje 'parlamentarnu većinu' jasno ukazuje da je Schmidt skloniji govoriti jezikom Trojke plus i HDZ-a nego jezikom Ustava. Ali, možda ga je poljuljala i činjenica da se u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije sinoć pokazalo nekoliko 'parlamentarnih većina'.

Schmidt je do sada mogao odigrati važnu ulogu, ali on to nije u stanju učiniti jer je samo alat u rukama različitih aktera, prije svih Ambasade SAD-a. Za to vrijeme građani BiH su alat u Schmidtovim rukama. Upališ TV prijemnik, čekaš da se ukaže neki stranac koji će ti odrediti u kakvoj zemlji ćeš živjeti ili nećeš!

Domaći akteri potpuno nespremni za kompromis. A, kako će biti kada su SDA davno izbacili iz svih kombinacija, ne računajući na Klub Bošnjaka i Refika Lendu. Jednako tako i SDP je nezaobilazan, pa eto u konačnici i HDZ, jer ima Lidiju Bradaru.

Osmorka ili šestorka, ili trojka plus je spremna na kompromis samo sa HDZ i SNSD. 

Upravo je tu veza Schmidta i te 'parlamentarne većine' koju stalno spominje Schmidt. Jer Schmidt bi svojim odlukama trebao da učvršćuje demokratske standarde u zemlji i traži od političkih snaga, onih nacionalnih i građanskih, da prave političke kompromise u interesu svih građana BiH. On to ne radi. Jednako tako se i Trojka ponaša – oni bi da Lendo mirno potpiše Vladu u kojoj neće biti SDA, jer imaju parlamentarnu većinu.

Onda na sjednici vidimo da ta većina i nije većina, već od prijedloga do prijedloga se mijenja.

I Schmidt se pretjerano bavi Federacijom, od svog prvog dana mandata, a trebao bi da sprječava secesionizam i sve političke aktivnosti koje destabiliziraju zemlju i temeljne principe Daytona i ustavnog poretka u BiH i sprječavaju BiH na putu u EU.

A, šta on radi? Prijeti pred kamerama, iza kojih nema novinara, jer je Schmidt tako odlučio. On će da priča, nameće, donosi odluke, a da ga niko ništa ne smije pitati! Tako on vidi demokratiju!?

Smiju naravno pitati ga Dragan Čović, Andrej Plenković... a evo sad i zvanično predstavnici Trojke Nikšić, Konaković, Forto koji očito nisu sposobni doći na vlast bez da ih neko tu postavi! Nadam se da znaju kako se zove dolazak na vlast silom!? I oni i Schmidt, koji je već odavno izgubio povjerenje Evropske unije, iza kojeg nedvosmisleno stoji administracija SAD-a.

#BiH #OHR #AminaČorboZećo #ChritianSchmidt