Članak

HDZ ODUSTAO OD LEGITIMNOG PREDSTAVLJANJA Čovićevi u Klubu Hrvata napravili stratešku grešku u Domu naroda FBiH

Tog datuma Hrvatska demokratska zajednica odlučila je da legitimno predstavljanje nije bitno i da je od njega mnogo bitniji koalicioni kapacitet.

Piše: Rasim Belko


Iako je prvi dio konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH prošao relativno glatko, polemika oko izbora rukovodstva ovog doma mogla bi upisati 17. januar 2023. godine kao jedan od važnijih datuma u parlamentarnom životu Bosne i Hercegovine.

Tog datuma Hrvatska demokratska zajednica odlučila je da legitimno predstavljanje nije bitno i da je od njega mnogo bitniji koalicioni kapacitet. Sveti gral HDZ-ove politike u vidu LEGITIMNOG predstavljanja pogazile su upravo njegove perjanice u Domu naroda.

Naime, kod izbora rukovodstva, prijedlog Kluba Bošnjaka bila je Aida Obuća (SDA). No, na sjednici se delegat NiP-a Nezim Alagić pojavio sa prijedlogom Izena Hajdarevića za dopredsjedavajućeg Doma i svi prisutni već tada su znali da će baš taj prijedlog dobiti podršku. Jer, Alagić i osmorkini delegati u bošnjačkom klubu su računali na apsolutnu podršku klubova Srba i Hrvata.

I tako je i bilo, Srbi i Hrvati izabrali su bošnjačkog člana rukovodstva Doma, mimo volje Kluba Bošnjaka. Samo glasanje dovoljno je za zaključak s početka teksta da se HDZ odrekao svoje svete misije unošenja legitimiteta kao osnovnog temelja za sve.

No, prije nego objasnim što će ovo značiti u budućnosti da naglasim da ovo nije odbrana ni legitimiteta ni Aide Obuća, već ukazivanje na činjenicu da se stožerna hrvatska stranka legitimitetom bavi samo kada su u pitanju njihove pozicije i da su tim legitimitetom blokirali skoro sve procese u protekle četiri godine.

Nakon izbora rukovodstva Doma naroda i prekida konstituirajuće sjednice pred novinarima se pojavio Damir Džeba, predsjednik Kluba Hrvata i onim što je rekao potvrdio da HDZ na legitimnost računa samo kada su njegovi interesi u pitanju, a za sve druge može i drugačije.

Kazat će tako Džeba da je većina u Klubu hrvatskih delegata bila suzdržana u vezi prijedloga Kluba Bošnjaka za dopredsjedavajućeg Doma naroda.

“Ono što je bitno u smislu legitimnosti, je bitno kako su delegati u domove naroda došli. Bitno je da je kroz delegate poštovana izborna volja tri konstitutivna naroda”, rekao je Džeba.

I tačno, delegati su došli izbornom voljom građana i skupštinskih zastupnika po kantonima. No i nije tačno da je to onaj legitimitet zbog kojeg nas HDZ drži taocima svoje priče već skoro deceniju. Niti je to onaj legitimitet o kojem je nekoliko sati kasnije pričao lider HDZ-a Dragan Čović u televizijskom gostovanju poručujući strankama oko sarajevske trojke da uskoro stiže pješčani sat za rješavanje Izbornog zakona.

Budu li sarajevske stranke dovoljno principijelne u nekim narednim mandatima jučerašnja odluka bit će skakanje sebi u stomak što se tiče HDZ-a. Jer, bit će zanimljivo čime će pravdati legitimitet kada neki sarajevski, srednjobosanski Hrvat u etničkom klubu predloži predsjedavajućeg Doma naroda mimo većinske volje Kluba. Hoće li i tada neki Džeba moći kazati da je najvažniji legitimitet prilikom izbora delegata u klub.

Ili će HDZ ponovo cviliti kako je “pogažena volja delegata konstitutivnog naroda”, odnosno legitimnih predstavnika. Naravno da će biti ovo drugo, jer HDZ je već pokazao da politiku vodi na principu “bitno je ono što nama danas odgovara”. A jučer im je odgovaralo da eliminišu većinsku volju Kluba Bošnjaka jer sa SDA neće zato što, kako Čović reče, Bakir se prebrojava, a s DF-om neće jer im remeti segregacijske modele apsolutnog političkog autoriteta HDZ-a.

U jednom je danu p(r)okazano svo licemjerstvo političke Hrvatske demokratske zajednice BiH, koja ujutro legitimitet definiše na jedan, a navečer na drugi način. Čović nam tako poručuje da će u roku od šest mjeseci biti okončana priča oko izmjena Izbornog zakona i djelimičnih izmjena Ustava BiH, čime se, kako kaže, nikada neće desiti izbor člana Predsjedništva BiH mimo volje hrvatskog naroda. Naravno da misli na volju i političku pripadnost HDZ-u, jer odavno je pokazao koliko mu je stalo do hrvatskog naroda.

Dakle, pristane li politički blok stranaka lijevo-građanske orijentacije i centra na takvu priču imat ćemo situaciju da će politika ove zemlje zauvijek ovisiti o volji HDZ-a. A na jučerašnjem, kao i na bezbroj drugih primjera, vidjeli smo da ta politika varira isključivo od interesa. Nekada je to politika za NATO, nekada za Putina. Nekada osuđuju genocid, nekada glasaju da se omogući njegovo negiranje. Danas jesu za evropske integracije, sutra će biti protiv evropskih sankcija Rusiji. Danas im je legitimitet pojedinačna volja u etničkom klubu, sutra će tražiti da to bude većinska volja kluba. I tako unedogled. Ako im se omogući.

Stoga će jučerašnja strateška greška biti prvi ozbiljan ispit principijelnosti SDA  u nekom narednom periodu. Odnosno, doći će vrijeme kada će imati priliku pozvati se na jučerašnje preglasavanje većinske volje Kluba bošnjačkog naroda i prilika da se HDZ pošalje na klupu za pričuve. Dok se ne presaberu i ne odluče između modela demokratije i aparthejda.

#BiH #DraganČović #RasimBelko #KlubHrvata #DamirDžeba #LegitimnoPredstavljanje