Članak

Hoće li 'šestorka' isporučiti OSA-u Rusima, mijenjat će se samo 'jedna strana' kod čelnika policijskih agencija

Kazao je kako je otprilike dogovor da svaka strana zadrži dosadašnje pozicije uz neke korekcije. 

Piše: Amra Vrabac 


Novi sastanak koalicijskih partnera koji će činiti državnu vlast (SDP-a, NIP-a, Naše stranke, HDZ-a, SNSD-a, DNS-a) održan je danas u Administrativnom centru Vlade Rs-a u Lukavici.

Na stolu finalni dogovor o zakazivanju sjednice Predstavničkog doma PS BiH na kojoj bi se trebalo potvrditi novo Vijeće ministara BiH. Kandidati za ministre i zamjenike čekaju provjere, a onda i imenovanje. 

Ali još važnije danas se među koalicionim partnerima razmatralo pitanje rukovodilaca državnih agencija, a među njima i tri policijske (SIPA, DKPT, GP BiH) i Obavještajno-sigurnosne agencije. Potvrdio je to nakon sastanka budući ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NIP-a Elmedin Konaković.

Kazao je kako je otprilike dogovor da svaka strana zadrži dosadašnje pozicije uz neke korekcije. 

U praksi to izgleda ovako: stranke oko SDP-a će dobiti pravo da kandiduju direktora OSA-e, SNSD zamjenika, a HDZ BiH glavnog inspektora. Tako izgleda famozna depolitizacija koju su potpisali u smjernicama. A imenovanjem kadra koji će SNSD kandidirati otvara se put proruskog djelovanja unutar OSA-e. 

Kada je riječ o tri policijske agencije, Konaković je istaknuo kako postoji nacionalni disbalans. I to nije ništa novo. Godinama je na to upozoravano, a posebno se to vidi u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu. A njom upravljaju kadrovi bliski SNSD-u i HDZ-u Darko Ćulum i Đuro Knežević. Nekoliko puta je državni zastupnik Šemsudin Mehmedović na sjednicama Predstavničkog doma PS BiH govorio o manjku rukovodnih pozicija u SIPA-i koje bi trebale pripasti Bošnjacima koji su najbrojniji u toj agenciji. Uz to treba dodati praksu koja je prisutna proteklih nekoliko godina, da se činuju samo podobni i već unaprijed se zna koji će Hrvati i Srbi dobiti čin. O tome danas vjerovatno nije bilo previše rasprave, jer kako smo čuli, ostat će iste pozicije uz manje korekcije kada je riječ o statistici i kvantitetu. 

A da Konakovića podsjetimo i na situaciju u ostalim policijskim agencijama sada kada se konačno odmakao od Kantona Sarajevo. 

Graničnom policijom BiH upravlja Zoran Galić, blizak HDZ-u, čiji najbolji kadrovi su optuženi za korupciju i sudi im se na Sudu BiH. To je danas rekao i sam Galić na suđenju Rejhanu Rakoviću. Poručio je da je to njegov najbolji policajac kojeg je lično on imenovao u komisiju za prijem 150 kadeta i da mu je danas jako teško. Taj konkurs nikada nije okončan, a Raković je uhapšen nakon objave liste kandidata. Kod njega je pronađeno 100.000 KM i spisak kadeta. Koliko je Galiću danas bilo teško svjedočiti toliko je teško čuti da Konakoviću i ekipi ti kadrovi ne smetaju. Ima u GP BiH još policajaca sklonih nezakonitim radnjama za šta su i osuđeni, a neke od njih lično je protežirao Galić. Zamjenička pozicija u GP BiH skoro je nepotrebna jer sve poslove završava upravo Galić sa odabranim saradnicima. A jedan od njih je kandidat za direktora Federalne uprave policije. 

Podsjetit ćemo Konakovića da je konkursna procedura za šest pozicija u ove tri policijske agencije okončana još u julu mjesecu, ali da Vijeće ministara BiH nikada nije razmatralo rang-liste. Zašto i bi? Isti kadrovi njegovih partnera samo bi rotirali pozicije. Evo i kako. 

Na rang listi predložena su po dva imena uspješnih kandidata. Za poziciju direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela predloženi su Mirsad Đelilović i Ensad Korman. Za zamjenika direktora DKPT predloženi su Goran Amidžić i Đuro Knežević, aktuelni zamjenik direktora SIPA-e. 

Prema rang-listi za direktora Granične policije prvorangirani je Robert Perić, blizak HDZ BiH, drugorangirani je Mirko Kuprešaković. Perić je ranije izabran za komesara MUP HNK. Za zamjenika direktora SIPA-e prvorangirani je Zoran Galić, a drugorangirani Vladimir Popović obojica iz GP BiH.  

Za zamjenika direktora Granične policije predloženi su Fahrudin Halač i Amra Aljić. 

Očito je da nova vlast koja formalno još nije potvrđena već kuje planove o instaliranju svojih kadrova, a ne “onih odanih svojim partijskim šefovima”. Nije se Konaković sjetio danas novinarima reći kako će se preispitati rad svih čelnika policijskih agencija ili je i to teška tema koju će ostaviti po strani.

Ono što je dodatno interesantno iako smo od aktera okupljenih oko SDP-a slušali kako će se pregovori voditi u institucijama BiH, priznajemo im da se o državnim pitanjima vode razgovori, ali u institucijama Rs-a.

Nova vlast morat će se na Vijeću ministara BiH ipak izjasniti o dostavljenim listama, odnosno da ih ne prihvate čime je otvoren put za novi konkurs. Do tada svi ostaju na svojim pozicijama ma koliko ovoj strani koja dolazi iz kvote Bošnjaci-Ostali teško padalo čekanje da ukloni određene kadrove. 

#BiH