Članak

PREMIJER KS

Reakcija Uka: Zbog satnice zdravstvenih radnika došlo do preglasavanja u Vladi KS, neću da se bavim populizmom

(Patria) - Premijer KS Nihad Uk oglasio se na društvenim mrežama nakon što je Vlada KS danas ponudila satnicu radnicima u zdravstvu od 3,40 KM i požalio se da su njega i ministre iz Naše stranke preglasali ostali ministri.

"Kao premijer Kantona Sarajevo, zajedno s kolegama iz Naše stranke, ministricom pravde Darjom Softić Kadenić i ministrom komunalne privrede, infrastrukture i komunalnog uređenja Bojanom Bošnjakom, zalagao sam se da povećanje osnovice bude maksimalno 3,25 KM, u skladu sa važećim kolektivnim ugovorom. Naš prioritet je bio i ostao osigurati kvalitetu zdravstvenih usluga i dostupnost lijekova za pacijente, što smatramo ključnim za stabilan i održiv zdravstveni sistem.

Usprkos našim nastojanjima, nadglasani smo od strane ministara iz koalicionih partija. Žalim zbog ovakvog razvoja situacije i stava koji su zauzeli naši koalicioni partneri", naveo je Uk.

Ističe kako smatra da je bilo nužno da se pitanje plata zdravstvenih radnika razmatra u zakonski predviđenom roku za pregovore o novom kolektivnom ugovoru, koji je za nekoliko mjeseci.

"Tada bi se, u okviru šireg pregovaračkog procesa, moglo razgovarati o povećanju plata i zahtjevima sindikata. Zaposlenim radnicima u zdravstvu u periodu od 01.04.2022.godine do danas su izvršene ukupno tri povećanja plata u iznosu od 89.000.000,00KM na godišnjem nivou. To su najveća povećanja plata radnika u zdravstvu za nešto više od dvije godine. Kumulativno povećanje od potpisivanja KU u aprilu 2022. godine do danas je iziskivalo cca 178 miliona KM dodatnih sredstava u odnosu na sredstva koja su bila potrebna prije 01.04.2022.godine. Povećanja su se odnosila na satnicu ali i na koeficijente, kao i ostale benefite koji su satavni dijelovi kolektivnih ugovora koje je potpisala Vlada KS sa sindikatima radnika u zdravstvu.

Naš fokus mora ostati na pacijentima, kvaliteti zdravstvenih usluga i dostupnosti lijekova, a ne na populističkim potezima, posebno u predizborno vrijeme. Ne želim u politike koje vodim unositi elemente populizma, već odgovorne odluke koje su u interesu građana i održivosti zdravstvenog sistema.

Zahvaljujem se na razumijevanju i vjerujem da ćemo zajedno raditi na unaprjeđenju zdravstvenih usluga za sve građane Kantona Sarajevo", naveo je Uk.

#BiH #NihadUk #reakcija #preglasavanje