Članak

KUGLICE ZAUSTAVILE ANTIDRŽAVNU KOALICIJU Na SDA je da se to više ne ponovi!

Zato je jedina sreća koju danas treba slaviti ogledana u činjenici da su im kuglice stale na put da državne interese zamijene za malo bitnosti i vladanja

Piše: Rasim Belko


Narod i država o čijoj sudbini odlučuje sretna ruka i ples kuglica morali bi se zabrinuti kojim to putem hode. Jer, lutrija je stvar sreće, a staviti sudbinu na lutriju mogu samo politički nedorasli i slijepi kadrovi.

Ali kada smo već dovedeni u situaciju da na putu jedne od završnih stavki projekta raspakiranja i prepakiranja Bosne i Hercegovine stoje kuglice i da nam one pomognu, morali bi naučiti lekciju i izvući ključne pouke.

Osmorka, sklop nespojivih političkih ideja uvezana na liniji opasnih ambicija posljednjih je dana pokazala spremnost i odanost onima koji već tri decenije drže Bosnu i Hercegovinu zarobljenu u tunelima razdora s ciljem da jednog dana iz tog tunela izađe kao podijeljena. Jer, blok hrvatskih i srpskih stranaka, ma kakvi im nazivi bili u datom trenutku, imaju isti cilj i djeluju po istoj matrici. Dijele gradove na istočne i zapadne, prave i čuvaju dvije škole pod jednim krovom, tamo gdje kontrolišu teritoriju i procese ne dozvoljavaju pravo na jezik, krše Ustav i zakone ove zemlje.

I umjesto da se konačno stane na put toj očiglednoj antidržavnoj politici iz političkog poraza niču umišljeni pobjednici, spremni da zarad parčeta vlasti daju pečat da je sve pobrojano ispravno. Ali i dozvole da planirano, antidržavno, bude ispunjeno.

Zato je jedina sreća koju danas treba slaviti ogledana u činjenici da su im kuglice stale na put da državne interese zamijene za malo bitnosti i vladanja. To ne znači da stranka koja se hvali velikom multietničnošću i antifašizmom ne može nastaviti svoj ljubavni zanos sa strankama koje nose teret fašizma (ustaškog i četničkog), ali i zločinačkih pohoda (UZP-a i genocida).

Ali, istovremeno, oni koji će sada vjerovatno doći ili vratiti se, kako ko gleda, nemaju pravo nastaviti ponavljati greške koje su činile svih godina od Dejtona. Naprotiv, Stranka demokratske zajednice, koja je uistinu ostvarila pobjedu na izborima sada ima teret da prvo mijenja postulate svoje politike zbog kojih je dio naroda ove zemlje i poželio da odu u opozicionu hladovinu. Zato je na njima prevashodno, ali i na svima koji im budu partneri, da odlučno počiste svoje redove i da umjesto dosadašnjih uvedu nove prakse.

Država više ne smije da trpi loše matematike i proračune oko delegata u NSRS, kao što se više ne smiju ponavljati mostarske i slične greške. Istovremeno, Stranka demokratske akcije ne smije sebi dozvoliti da joj u vrhu (Glavnom odboru i Predsjedništvu) sjede ljudi kompromitirani različitim oblicima kriminala. Vrijeme je, ali i posljednja prilika da SDA pokaže svoju državotvornu opredijeljenost i spremnost da BiH povede naprijed.

Stranka demokratske akcije od danas mora da bude lider progresa i napretka i da pokaže da je uistinu bila greška pokušaj njenog izbacivanja iz vlasti. Jer, ni narod ni Zapad nisu glupi. Jasno će se vidjeti hoće li SDA raditi drugačije od dosadašnje prakse. A to je ono što se mora desiti ukoliko u SDA ima patriotizma koliko sreće u onom kinder jajetu.

Zato danas i nije vrijeme za euforiju. A posebno nije vrijeme za ono što se od jutros dešava u virtualnom i medijskom prostoru. Bosna i Hercegovina i previše je platila zbog euforičnih, osvetoljubljivih i sličnih politika. Te politike u konačnici su i dovele do toga da unutar bošnjačkog naroda bude obesmišljen termin pluralizma. Jer, taj pluralizam je svugdje oličenje demokratije, u Bošnjaka se umalo dogodilo da bude uvod u ambis i naroda i države.

Ono što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović pokazao tokom prisilnog pokušaja izmjena Izbornog zakona i način na koji se ponašao tokom postizbornog perioda daju naznake da je politički sazrio. A ta prvenstveno njegova, a potom i zrelost cijele SDA može biti uvertira da na kraju ovog mandata imamo i vidljive rezultate. I zbog toga treba prestati političko bratoubijanje. Izetbegović je u prvoj reakciji to i najavio. Vrijeme je da to shvate i neki drugi. Željko Komšić, uz sve karte koje ima kao član Predsjedništva BiH, ali i kroz poziciju DF-a, mora prvi shvatiti težinu uloge koju ima u novonastaloj situaciji. Jer, od trenutka kada je SDP ušao u ljubavni trougao s HDZ-om i SNSD-om, Komšić je lider najveće građanske stranke. Na potezu je da drži još čvršći kurs od dosadašnjeg, a to je prvi garant da SDA neće zalutati.

Istovremeno, priliku treba pružiti i drugima, ali i ne baš kroz stranačko koaliranje. Stoga bi SDA i u određenom dijelu DF mogli i trebali preuzeti sve kvalitetne kadrove većih stranaka sarajevskog bazena. Možda i neke stranke srednjeg ranga. To bi bilo vraćanje nade u istinsko postojanje probosanskog političkog fronta, koji više neće dozvoliti da ga se uslovljava i mrcvari.

A kada se to desi bit će otkočene i blokade ove države koju u raljama drže nacionale politike u našoj regiji. Vrijeme je da u cijelu tu priču budu uključeni i istinski slobodni i spremni intelektualci. Pa da se konačno naprave strateške smjernice od kojih se neće smjeti odstupiti.

Možda se u konačnici ispostavi da je pojava osmorke bila dobra. Jer, mnogima je otvorila oči šta znači pogrešna alternativa. Stoga je odgovornost na SDA i onima koje izaberu za partnere da izaberu novi put. Put koji više neće dozvoliti da sudbina Bosne i Hercegovine ovisi o lopticama iz kinder jajeta!

#BiH #SDA #Vlast #DF #RasimBelko #BosnaIHercegovina #Osmorka