Članak

IZ OHR ZA NAP Schmidt će ipak 'raportirati' AFET-u, samo ne 30. već nekog drugog dana

No, čini se da će se Schmidt ipak obratiti u Odboru za vanjske poslove ali nekog drugog dana.

(Patria) - Visoki predstavnik otkazao je svoje pojavljivanje pred Odborom za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta 30. novembra.

No, čini se da će se Schmidt ipak obratiti u Odboru za vanjske poslove ali nekog drugog dana.

Iz OHR-a su kazali da 30. novembar nikada nije ni bio potvrđen.
 
„Visoki predstavnik Christian Schmidt je sa predsjedavajućim Davidom McAllisterom razgovarao o obraćanju AFET-u, kao što je činio i ranije s obzirom da se visoki predstavnik Schmidt već obraćao ovoj instituciji. Trenutno se radi na utvrđivanju termina. Datum 30. novembar je bio jedna od razmatranih opcija, ali nikada zvanično potvrđena“, kazali su sa Patriju iz OHR-a.

Visoki predstavnik treba, po zahtjevu EU parlamentaraca, odgovarati na pitanja poslanika o zadnjem korištenju Bonskih ovlasti kada je u izbornoj noći 2. oktobra nametnuo promjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava entiteta F BiH u kojima je, između ostalog, povećao broj delegata u Domu naroda F BiH.

Tineke Strik, eurozastupnica ranije je objavila da je Schmidt prihvatio da dođe pred AFET.

Nakon što su brojni poslanici ove evropske institucije oštro osudili njegovo nametanje izmjena Izbornog zakona i Ustava entiteta F BiH, dogovoreno je njegovo saslušanje pred poslanicima Evropskog parlamenta.  

#BiH