Članak

PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić pita Ambasadu SAD u Sarajevu: Gdje piše da imovina pripada centralnim vlastima BiH, a ne entitetima?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je danas na sinoćnje saopštenje Ambasade SAD-a u BiH, iz koje su poručili da su zaključci usvojeni na 'svesrpskom saboru' u Beogradu namjerni napad na Dejtonski sporazum i državne institucije BiH.

(Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je danas na sinoćnje saopštenje Ambasade SAD-a u BiH, iz koje su poručili da su zaključci usvojeni na 'svesrpskom saboru' u Beogradu namjerni napad na Dejtonski sporazum i državne institucije BiH.

Vučić je zatražio da iz Američke ambasade konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kojeg akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

Ocijenio je "baš interesantnom kritiku partnera iz Američke ambasade u Sarajevu" po pitanju "svesrpskog sabora", održanog u subotu, i to "veoma uspješnog i dobro organizovanog na radost našeg naroda".

- Međutim, rekao sam da ću da postavim neka pitanja. I vi ste čuli, već mnogo puta svi, i u Srbiji, i u Bosni i Hercegovini, i u cijelom regionu jednu sintagmu koja glasi duh Dejtonskog sporazuma.

Ako mi, kao zemlja koja je potpisala Dejtonski sporazum, nismo garant provođenja, jer kažu da to ne piše nigdje, već smo samo potpisnik, i ako bi duh tog potpisa upravo to značio, ja ne bih da se bavim ni duhom, ni duhovima.

I uputit ću najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazili Dejtonski sporazum, za naše partnere iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini - naveo je Vučić u video poruci na instagram profilu buducnostsrbijeav.

Istakao je da su Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane nadležnosti centralnih vlasti i entiteta.

- Moje prvo pitanje za njih je - kako, gdje i od kada negdje piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima. Naime, tačkom 3 Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma, predviđeno je da sve državne funkcije ovlaštenja koja nisu izričito dodijeljena institucijama BiH pripadat će entitetima.

A članom 3.1 navedene su nadležnosti institucija BiH, vanjska politika, vanjskotrgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, finansiranje ustanova i međunarodnih obaveza BiH, politika useljavanja, izbjeglica i azila, provođenje krivičnih zakona, odnosi s Interpolom, međunarodna komunikacija, saobraćaj između entiteta i kontrola vazdušnog saobraćaja - rekao je Vučić.

Ustvrdio je da se nigdje ne spominju ni javna imovina, ni javna svojina.

- Te vas molim, dragi partneri iz Američke ambasade, da mi konkretno odgovorite kako ste došli do zaključka i na osnovu čega i kojeg akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima, kao što jasno piše u Dejtonskom sporazumu, a zbog čega ste između ostalog učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH.

Istovremeno, očekujem da mi odgovorite, kao što ste već u nekoliko navrata rekli da to ima veze sa sporazumom po pitanju sukcesije iz 2001. koji je stupio na snagu 2004. - dodao je Vučić.

Poručio je i da na to ne odgovaraju jer bi, kako kaže, bilo mnogo glupo.

- Sukcesijom se regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije - istkaao je Vučić.

Ponovio je svoju molbu da mu na ovo jedno prosto, a tako mnogo važno pitanje odgovore, jer "svi u regionu već godinu i po dana gube po pitanju imovine na kojoj insistiraju".

- Mnogo sam sretan što ste prihvatili ovu argumentovanu, civilizovanu i bez ikakvih uvreda dobru raspravu i uvjeren sam da ćete mi pružiti odgovor. Gdje to piše? To je moje pitanje - zaključio je Vučić.

#AleksandarVučić #AmbasadaSAD #politika #Srbija #BIH