Članak

SRAMOTNO I NEDOPUSTIVO

Federalni parlamentarci našli za shodno da raspravljaju o slatkovodnom ribarstvu, a o katastrofalnim poplavama ni riječi!

U Sarajevu je danas u toku 14. redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

S jedne od prethodnih sjednica (Foto: Patria)

(Patria) - U Sarajevu je u toku 14. redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.


Dnevni red sjednice, slatkovodno ribarstvo na mjestu broj 1

U najmanju je ruku sramotno, ali i skandalozno da se na dnevnom redu ne nalazi informacija o katastrofalnim poplavama koje su nedavno zadesile našu zemlju i odnijele veliki broj života.

Na to je u svojoj diskusiji ukazala i zastupnica Demokratske fronte (DF) Alma Kratina, istakavši kako je nedopustivo da je prva tačka dnevnog reda Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o slatkovodnom ribarstvu.

- To je groteska u ovim uslovima. Vi ste predsjedavajući napravili već nekoliko katastrofalnih grešaka. Potpuno je nedopustivo da vi koji rukovodite ovim domom nama sada govorite da trebamo moliti Vladu da nam u roku od 30 dana dostavi tu neku famoznu informaciju.

Pa ljudi moji, bile su poplave. Federalna uprava civilne zaštite je obavila svoje, Vlada je bila na licu mjesta. Zašto danas nismo mogli dobiti procjenu šta mi sa federalnog nivoa u narednom periodu možemo uraditi za pogođena područja?

Ali i jedna informacija, koja je trebala biti poruka građanima iz ovog visokog doma, morala je biti prva tačka dnevnog reda prije svega ovoga, a kamo li slatkovodnog ribarstva - poručila je Kratina.

Navela je da je Vlada FBiH bila obavezna izvijestiti Parlament FBiH o poplavama kroz izvještaj Federalne uprave civilne zaštite, te predsjedavajućem Zastupničkog doma Draganu Miokoviću poručila da danas nije bilo potrebe raspravljati o zakonima za koje nema šanse da se provedu ako prethodno nisu izmijenjeni neki drugi zakoni.

- Vi kao predsjedavajući morali ste uočiti da u toj Vladi nešto ne štima i da ministarstva ne sarađuju, da ne stavljamo zakone koji će na Domu naroda opet pasti i koji će se opet kod nas vraćati. Zar trebaju građani i mi ovdje čekati od Vlade informaciju 30 dana da to oni sve lijepo napišu dok se konsoliduju - upitala je Kratina.

#Aktuelno #AlmaKratina #DraganMioković #ParlamentFederacije #poplave #ZastupničkiDom
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');