Članak

ZASTUPNIČKI DOM

Parlament BiH: Obustavljena zakonodavna procedura za dopune Izbornog zakona BiH, koje je predložio Klub SDA

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH (PSBiH), u drugom čitanju i po skraćenom postupku, usvojen je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH

(Patria) - Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH (PSBiH), u drugom čitanju i po skraćenom postupku, usvojen je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji su predlagači zastupnici Sanja Vulić, Mia Karamehić Abazović, Saša Magazinović, Sabina Ćudić i Čedomir Stojanović.

Dom nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović. U skladu s Poslovnikom, Ustavnopravna komisija zadužena je da izradi novo mišljenje o ovom Prijedlogu zakona.

Nakon drugog negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije, Zastupnički dom je konstatovao da je obustavljena zakonodavna procedura u vezi s Prijedlogom zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba SDA Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Nermin Mandra, Midhat Čaušević i Šerif Špago.

Po hitnom postupku usvojena je Dopuna Poslovnika Zastupničkog doma PSBiH, čiji je predlagač poslanik Obren Petrović. Dom je prethodno prihvatio zahtjev da se ovaj Prijedlog dopune Poslovnika razmatra po hitnom postupku.

Usvojena je zastupnička inicijativa Sabine Ćudić kojom Zastupnički dom PSBiH zahtijeva od Nezavisnog odbora PSBiH da Vijeću ministara BiH predloži smjenu zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zorana Galića, u skladu sa članom 16. Poslovnika o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH.

Usvojen je zaključak zastupnika Šemsudina Mehmedovića povodom rasprave o materijalima Upravnog odbora BHRT-a koji glasi:

"Zastupnički dom PSBiH predlaže Vladi FBiH da hitno izmijeni član 29. stav 2. Zakona o izvršnom postupku FBiH, na način da i račun za RTV taksu ili izvod iz poslovnih knjiga za cijenu RTV takse ima svojstvo vjerodostojne isprave, čime bi se omogućilo povećanje stepena naplate RTV takse u FBiH."

Dom je usvojio i sljedeće izvještaje institucija BiH:

• Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a;

• Izvještaj o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije PSBiH za 2023. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Uz ovaj Izvještaj usvojeni su i sljedeći zaključci:

• Zastupnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH da hitno pristupe realizaciji preporuka revizije sadržanim u tekstu Izvještaja o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija za 2023. godinu, te da Zastupničkom domu PSBiH najkasnije do 1. 6. 2025. godine dostave informaciju o realizaciji preporuka iz Izvještaja;

• Zastupnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH da preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi institucije BiH uskladile pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sa važećim odlukama Vijeća ministara BiH;

• Zastupnički dom PSBiH traži od Ministarstva finansija i trezora BiH da sačini prijedlog propisa kojim se uređuje postupak nadzora nad Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH i dostavi ga nadležnim institucijama u dalju proceduru;

• Zastupnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da uvede ili propiše praksu odnosno mehanizme utvrđivanja odgovornosti radi eventualnog nedomaćinskog, nemarnog i nezakonitog postupanja koje je dovelo do sudskih sporova.

Zastupnički dom nije usvojio Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije (CIK) BiH u 2023. godini, čiji je podnosilac CIK BiH.

Radi odsustva predlagača odložena je rasprava o:

• Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH za 2023. godinu; i

• Izvještaju o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH.

U Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama Bosne i Hercegovine imenovani su Dejan Ružić, Dženan Šečerbajtarević, Ilma Mehić-Jusufbašić, Danijela Despotović, Slavka Alagić, Ljubomir Kuravica i Andreja Softić.

Za članicu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Zastupnički dom izabrao je Džamnu Vranić.

Prihvaćena je ostavka Miroslava Janjića na članstvo u Odboru za žalbe građana PSBiH.

Zastupnički dom dao je saglasnost za ratifikaciju:

• Sporazuma između Evropske zajednice za atomsku energiju (EUROATOM) i zemalja koje nisu članice Evropske unije o učestvovanju tih zemalja u aranžmanima Zajednice za ranu razmjenu informacija u slučaju radiološkog vanrednog događaja (ECURIE);

• Globalne konvencije o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija;

• Konvencije Vijeća Evrope o kinematografskoj koprodukciji (revidirana);

• Amandmana na bilateralni sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Compania Espanola de Seguros de Credito a la Exportacion, S.A., Cia de Seguros y Reaseguros, S.M.E (CESCE);

• Sporazuma o finansiranju ponovnog uspostavljanja zajedničke stalne izložbe u Bloku 17 Državnog muzeja Aušvic-Birkenau;

• Sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o pridruživanju Bosne i Hercegovine Programu EU4Health;

• Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija;

• Sporazuma o zajmu (Projekat unaprjeđenja geoprostorne infrastrukture i procjene vrijednosti nekretnina) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj;

• Izmjena i dopuna Sporazuma o zajmu i Projektnog sporazuma Republike Srpske između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (Bosna i Hercegovina - Projekat oporavka i podrške firmama br. kredita: 9183-BA);

• Ugovora broj 1 o Amandmanu na Ugovor o zajmu potpisan 12. aprila 2022. (GrCF2 W2 Javni prevoz Sarajevo e-Mobility) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj; te

• Ugovora broj 1 o Amandmanu na Ugovor o zajmu potpisan 1. februara 2023. (GrCF2 W2 E2 – Tramvajska pruga Ilidža - Hrasnica) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

#Parlamentarnaskupština #ParlamentBosneiHercegovine #ZastupničkiDom #BiH #politika #VijećeMinistara
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');