Članak

PARLAMENT BIH

Zastupnički dom usvojio inicijativu kojom se od Vijeća ministara traži smjena Galića

Inicijativu je od 34 zastupnika prisutna na glasanju podržalo njih 30, dok su četiri bila protiv.

(Patria) - Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas inicijativu zastupnice Sabine Ćudić kojom se od Vijeća ministara BiH traži smjena zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zorana Galića.

Inicijativu je od 34 zastupnika prisutna na glasanju podržalo njih 30, dok su četiri bila protiv.


Ishod glasanja o Inicijativi

Podsjetimo, Galić se nalazi u bijegu od 8. jula i svoje odsustvo nije opravdao. Prvo je tražio bolovanje koje nije uspio izdejstvovati, a zatim i godišnji odmor koji mu direktor SIPA-e Darko Ćulum nije odobrio.

Galićeva šiht lista od 8. jula se ne popunjava niti mu se isplaćuje plaća. Putem advokatskog tima podnio je zahtjev za prijevremeno razrješenje zbog ispunjavanja uslova za penziju.

No, ministri iz reda Bošnjaka ne žele podržati takvo rješenje već traže da se razriješi dužnosti bez ikakvih beneficija.

Za Galićem je raspisana crvena Interpolova potjernica, a sumnjiči se za zloupotrebu položaja dok je bio direktor Granične policije BiH.

Galić je godinama već odani kadar HDZ-a, a na čelu Granične policije BiH proveo je dva mandata, a od februara 2023. godine je zamjenik direktora SIPA-e.

#Aktuelno #Parlamentarnaskupština #SIPA #zamjenikdirektora #ZastupničkiDom #ZoranGalić
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');