Članak

PREDSJEDNIK U POSJETI

Begaj: Albanija podržava teritorijalni integritet BiH, nastavljamo učešće u misiji Althea Eufor

(Patria) - Predsjednik Albanije Bajram Begaj održao je sastanak s članovima Predsjedništva BiH nakon kojeg se obratio na konferencija za medije zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem.

"Veoma je važno da danas jasno kažemo da je za BiH Albanija strateški saveznik i prijatelj i zato nam je važno da produbimo odnose sa Albanijom. Važna je poruka predsjednika Albanije da čvrsto podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH", rekao je Bećirović.

Bećirović je uputio riječi zahvalnosti i kazao da je Begaj bio jedan od prvih predsjednika iz regije koji je iskazao spremnost da nam direktno pomogne nakon katastrofalnih poplava.

"Kurti je donio jednostarnu odluku da ukine vizni režim za građane BiH. Očekujem nakon ovog državničkog poteza da BiH i mi povučemo adekvatan potez", poručio je Bećirović.

Kazao je i da su razgovarali o poticaju i otvaranju aviolinije Sarajevo - Tirana, što bi bilo važno za naše državljane i privrednike.

"U pogledu vanjskopolitičkih prioriteta, strateški ciljevi su identični, obje države žele u punopravno članstvo EU, državni organi BiH su odlučili da je cilj punopravno članstvo u NATO-u. Želimo i dobru rgionalnu saradnju", kazao je Bećirović.

Bećirović je ddoao da je važno završiti ratifikaciju sporazuma o ekonomskoj saradnji, sporazuma o međusobnom priznavanju vozačkih ozvola, sporazum o procesu saradnje tokom pristupanja prema EU.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnju, konstatovano je da je prostor za ekonomsku saradnju ogroman i da treba nastaviti postojeće trendove.

Kazao je i da je poseban most saradnje dijaspora. Albanska manjina u BiH je dobro inkorporirana u naše društvo. Albanija je 2017. godine donijela zakon o nacionalnim manjinama. Procjenjuje se da 6.000 do 10.000 ljudi iz BiH živi u Albaniji.

Albanski predsjednika je kazao da sa BiH Albanija ima tradicionalno dobre odnose koji će se i dalje razvijati.

Istakao je da u BiH živi integrisana albanska zajednica, kao što u Albaniji živi zajednica Bošnjaka koja ima sva prava.

"Činjenica je da naše zajednice su glavni most za formiranje i održavanje dobrih odnosa", naveo je.

Istakao je da Albanija podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH te će Albanija nastaviti s učešćem u EUFOR-ovoj misiji Althea.

"Protiv smo svakog separatističkog djelovanja. Spremni smo da sarađujemo i na evropskom putu BiH. Ovo je jedina alternativa za sigurnost i prosperitet naših država i naših građana. EU je jedina alternativa za bolji život naših građana. Albanija je otvorila nekoliko novih poglavlja u pregovorima. Napad Rusije na Ukrajinu diktira da ovaj proces mora ići ubrzanim putem", naglasio je.

#Aktuelno #BajramBegaj #DenisBećirović #Predsjedništvo
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');