Članak

LOKALNI IZBORI

Zatvorena birališta u Kiseljaku, Fojnici, Konjicu i Kreševu

U općinama Kiseljak, Fojnica, Konjic i Kreševo danas su održani Lokalni izbori, ranije otkazani zbog katastrofalnih poplava.

(Patria) - U općinama Kiseljak, Fojnica, Konjic i Kreševo danas su održani Lokalni izbori, ranije otkazani zbog katastrofalnih poplava.

Birališta su otvorena jutros u 7, a zatvorena večeras u 19 sati, tačno dvije sedmice nakon što su (grado)načelnici i općinska i gradska vijeća birani u ostatku naše zemlje.

Ukupno je 54.379 registrovanih birača, uz pomoć 16 mobilnih timova, imalo priliku glasati na 118 biračkih mjesta.

U Konjicu je pravo glasa imao najveći broj birača, na 51 biračkom mjestu mogao je glasati 21.951 birač. Slijedi Kiseljak sa 17.933 registrovana birača na 26 biračkih mjesta.

U Fojnici, gdje je pravo glasa imalo 10.555 građana, bilo je otvoreno 18 biračkih mjesta, dok je najmanji broj birača bio u Kreševu - njih 3.940.

Zbog specifičnih okolnosti, Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela je posebne mjere. Biračima čiji su lični dokumenti uništeni u poplavama, omogućeno je da danas glasaju uz predočenje posebnog obrasca lične karte (LK-O-I4), kojeg su mogli dobiti od MUP-a.

Osim toga, kako bi se osigurala transparentnost i regularnost izbornog procesa u Fojnici, svi glasački listići nosili su poseban pečat s oznakom "odgođeni izbori".

Ovu dodatnu mjeru CIK BiH je uveo jer su glasački listići već bili kod biračkih odbora, ali bez bilo kakve sumnje da je došlo do kompromitiranja izbornog materijala.

Jedina općina u kojoj ni do danas nisu održani lokalni izbori je Jablanica, jer uslovi za njihovo provođenje i dalje nisu zadovoljeni zbog posljedica poplava.

#BosnaiHercegovina #Fojnica #izbori #Kiseljak #konjic #Kresevo #LokalniIzbori #bih #Izbori2024