Članak

SRAMOTNO I NEDOPUSTIVO

Sramotni grafiti s likom zločinca Mladića širom Rs, reakcije vlasti izostaju

Grafiti s likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i dalje su prisutni na brojnim objektima širom entiteta Rs, uključujući i Gradski stadion u Banjoj Luci.

(Patria) - Grafiti s likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i dalje su prisutni na brojnim objektima širom entiteta Rs, uključujući i Gradski stadion u Banjoj Luci.

Tako se na Gradskom stadionu u Banjoj Luci, na mjestu pored kojeg prolaze gostujući navijači kada ulaze na svoju tribinu, mogu vidjeti sramotni natpisi i grafiti, piše portal Negatori genocida.

Grafit zločinca Mladića i poruka "Smrt gostima" dočekuju sve gostujuće navijače koji stižu na ovaj stadion, a to je nešto čemu definitivno ne bi smjelo biti mjesta u javnom prostoru, posebno ne na stadionu.

Uprkos činjenici da je Mladić pravosnažno osuđen za genocid i zločine protiv čovječnosti pred Haškim tribunalom, vlasti ovog entiteta ostaju nijeme na ovakve sramotne prikaze.

U svakoj pravnoj državi veličanje osuđenih ratnih zločinaca bilo bi strogo sankcionisano, ali u ovom slučaju izostaje adekvatna reakcija.

Kritičari ukazuju na to da je teško očekivati da policija, koja je također bila predmet presuda Haškog tribunala zbog genocida, otkrije i kazni počinioce koji stoje iza ovih grafita.

Podsjetimo, bivši komandant VRs Ratko Mladić sredinom 2021. pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrpskim stanovništvom u BiH.

Osim Mladića, Haški tribunal je za genocid u Srebrenici osudio još 13 bivših pripadnika policije i VRs. Na doživotni zatvor pravosnažno je osuđen i nekadašnji predsjednik Rs Radovan Karadžić.

Za genocid i zločine u Srebenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

#Banjaluka #bih #genocid #NegatoriGenocida #NegiranjeGenocida #stadion