Članak

DELEGAT U DOMU NARODA

Smajić za NAP: Trojka mora šutjeti, jer bez Schmidta ne bi ni vodila procese u BiH, koji su ionako potpuno obustavljeni

Visoki predstavnik Christian Schmidt zatražio je da pred Evropskim sudom za ljudska prava svjedoči u slučaju "Slaven Kovačević protiv BiH".

Smajić: Schmidt treba odgovoriti na pitanja građana (Foto: Facebook)

(Patria) - Visoki predstavnik Christian Schmidt zatražio je da pred Evropskim sudom za ljudska prava svjedoči u slučaju "Slaven Kovačević protiv BiH".

Naišlo je to na buru nezadovoljstva u bh. javnosti prije svega zbog činjenice da Schmidt nije ni pozvan u Strazbur, već je to učinio samoinicijativno - bez odobrenja Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Analitičari, intelektualci, ali i patriotski orijentisani političari upozoravaju da bi takvo Schmidtovo djelovanje moglo rezultirati nesagledivim negativnim posljedicama kako po politički sistem BiH, tako i po vladavinu prava i bh. demokratsko društvo u cjelini.

Delegat Stranke za BiH u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić u razgovoru za Novinsku agenciju Patria kaže kako se moramo osloboditi emocija kada komentarišemo ovako važne stvari.

- Institucija visokog predstavnika važan je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i ona je još uvijek potrebna Bosni i Hercegovini.


Schmidt: Samoinicijativno ide u Strazbur (Foto: TAZ)

Kao što znamo, mnogi visoki predstavnici obnašali su ovu dužnost. S nekim od njih smo bili više ili manje zadovoljni, i Schmidt je samo jedan u nizu visokih predstavnika.

Ono što je dobro jeste da je Ured visokog predstavnika (OHR) nakon dugo godina pasivnosti oživljen. Pitanje je da li bi bilo izbora 2022. godine da nije bilo intervencije Schmidta.

Međutim odmah nakon izbora 2022., intervencijom u Ustav Schmidt je narušio svoj kredibilitet. Zbog toga vlada oprez i veliko nepovjerenje prema njemu - kaže Smajić.

Pri tome, dodaje Smajić, Schmidt u svojim javnim nastupima ne pokazuje puno sluha za primjedbe koje iznose građani, što ostavlja prostor za sumnje u njegove iskrene namjere.

- Mislim da je potrebno da Schmidt odgovori na postavljena pitanja građana, posebno u slučaju njegovog miješanja u rad Suda u Strazburu - govori Smajić.

Osvrnuo se i na prešutno odobravanje Trojke svega onoga što posljednjih mjeseci ali i godina u Bosni i Hercegovini radi Schmidt.


Trojkaši: Prešutno odobravaju sve što Schmidt radi (Foto: Facebook)

- Kada govorite o Trojci, to je puno veći problem od Schmidta, i politika - posebno opozicija - treba se baviti tim pitanjem.

Trojka mora šutjeti, jer da nije bilo Schmidta, oni ne bi ni vodili procese koji su ionako potpuno obustavljeni.

Haos koji živimo i blokirani put ka EU djelo su Trojke koja je pristala na rušenje Ustava, jer da nije, ne bi danas ni bili na vlasti - zaključio je Smajić.

#Aktuelno #ChristianSchmidt #DomNaroda #DžemalSmajić #EvropskiSudZaLjudskaPrava #OHR #ParlamentBosneiHercegovine #politika #Strazbur #trojka #VisokiPredstavnik