Članak

ČETIRI GOLA U MREŽI ROĐENIH

Nervoza, crveni kartoni i siguran trijumf Sarajeva protiv Veleža u derbiju Bosne i Hercegovine

(Patria) - U derbiju Bosne i Hercegovine u okviru desetog kola WWIN lige Bosne i Hercegovine Sarajevo je na “Koševu” savladalo tim Veleža.

Nakon dosta nervoznih prvih pola sata i dva crvena kartona, Sarajevo je mrežu Veleža pogodilo četiri puta.

Utakmica je počela popriličito mirno na obje strane, sa nešto većom inicijativom Sarajeva.

Uprkos mirnom početku, u 20. minuti nakon jednog prekršaja nad Mlinarićem i intervencije VAR-a, Mirza Kazlagić daje crveni karton Kyeremehu i tako je Sarajevo u nastavak susreta ušlo s igračem manje.

Samo sedam minuta trajala je brojčana nadmoć Veleža nad Sarajevom. Nakon jednog prekršaja nad Soldom, Oreču je, također nakon intervencije VAR-a, dodijeljen crveni karton.

U 32. minuti Sarajevo dolazi u vodstvo i to iz prve ozbiljne prilike na utakmici. Guliashvili je prošao po strani i ubacio za Turkeša koji sa pet metara pogađa za vodstvo “Bordo tima” od 1:0.

Samo četiri minute poslije Sarajevo udvostručuje prednost. Đorđević je ubacio iz slobodnog udarca sa lijeve strane a Jović je bio najviši u skoku i glavom pogodio za 2:0.

U finišu prvog poluvremena vidjeli smo nešto konkretniji Velež, ali nisu uspjeli da ozbiljnije ugroze gol Sarajeva, izuzev jedne prilike kada su fudbaleri “Rođenih” postigli pogodak koji poništen zbog ofsajd pozicije pa se na odmor otišlo s prednošću “Bordo tima”.

Drugo poluvrijeme je počelo odličnom prilikom za Velež nakon slobodnog udarca u 47. minuti ali na kraju uigrane akcije Mlinarić šutira pravo u golmana Sarajeva.

Uprkos tome što su igrači Veleža agresivnije ušli u drugi dio utakmice, u 53. minuti Guliashvili postiže jedan lijep pogodak i dovodi Sarajevo u prednost od 3:0, što je faktički značilo i rješavanje pitanja pobjednika.

Zoran Zekić je potom napravio nekoliko izmjena kako bi osvježio ekipu i odmorio igrače koji su u dotadašnjem dijelu utakmice iznijeli najveći napor.

Igra Veleža se gotovo u potpunosti “raspala” nakon trećeg primljenog pogotka. I Irfan Buz je također izmjenama pokušao unijeti određenu svježinu, ali prevelike ideje, kreacije i prilika u redovima Veleža nije bilo.

Tačku na “i” stavio je Lulić svojim prvim pogotkom u dresu Sarajeva, u 89. minuti, nakon solo showa Guliashvilija.

Sarajevo je vrlo mirno privelo utakmicu kraju te je došlo do šeste pobjede u prvenstvu ove sezone, te je, uz dodatna remija, privremeno preuzelo drugu poziciju na tabeli. Velež je ostao na devet osvojenih bodova i to je definitivno daleko od svih očekivanja u mostarskom klubu.

Sarajevo će u okviru 11. kola gostovati Igmanu dok će Velež ugostiti Posušje.

Sutra su na rasporedu još dva susreta desetog kola. Od 15:00 snage će odmjeriti Radnik i Sloga Meridian, dok će od 19:45 drugi derbi ovog kola odigrati Borac i Željezničar. Deseto kolo se zatvara u ponedjeljak od 18:00 susretom Zrinjskog i Igmana.

WWIN liga Bosne i Hercegovine, deseto kolo:

Sarajevo 4:0 Velež (Turkeš 32′, Jović 36′, Guliashvili 53′, Lulić 89′)

#aktuelno #Sarajevo #Velež #Turkeš #Jović #Guliashvili #Lulić #WWINLiga #Koševo #Igman #Posušje