Članak

SNIJEGA NEĆE BITI

Hoće li krajem oktobra zazimiti, meteorolozi najavljuju hladni talas

(Patria) - Federalni hidrometeorološki zavod objavio je nedavno srednjoročnu prognozu, za period od naredne dvije sedmice, do kraja oktobra.

Kako navode, nestabilno vrijeme sa kišom preovladavaće do kraja sedmice.

U nedjelju padavine su izgledne samo u prijepodnevnim satima. Temperaturne oscilacije tokom dana neće biti jako izražene. Zbog pretežno južnog vjetra jutarnje temperature biće nešto veće od uobičajenih za ovo doba godine.

U ponedjeljak sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niska naoblaka. Vjetar slab promjenjivog smjera. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 14, a dnevna od 16 do 22, na jugu zemlje do 26 stepeni.

U utorak sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niska naoblaka. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 16, a dnevna od 17 do 23, na jugu zemlje do 26 stepeni.

Umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme očekuje se u srijedu. Krajem dana i tokom noći naoblačenje sa zapada, što u Krajini može usloviti kišu. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niska naoblaka. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 15, a dnevna od 15 do 21, na jugu zemlje do 26 stepeni, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Ali, prema prognozama na aplikaciji "wxcharts.com", Bosnu i Hercegovinu krajem oktobra čeka iznenadni nalet Polarnog Vorteksa, koji bi mogao donijeti pravo zimsko vrijeme s temperaturama koje će pasti ispod prosjeka.

Dino Dundić, meteorolog hobista, upozorio je građane Hrvatske da će ovu zemlju u ЕU pogoditi nalet Polarnog Vorteksa, koji će sniziti temperature ispod prosjeka. Prema njegovim modelima, očekuju se hladni dani s mogućnošću temperatura ispod nule. Ovaj nagli pad temperature donijeće prve prave zimske uslove, posebno u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Prema prognozama na aplikaciji "wxcharts.com", Bosnu i Hercegovinu neće zahvatiti snijeg sa naletom Polarnog Vorteksa, ali će donijeti pad temperatura i novu kišu. Nešto veću na području Kiseljaka, Fojnice, Jablanice, gdje je 4. oktobra nevrijeme i klizište odnijelo 26 života

#aktuelno #Bosna #Hrvatska #DinoDundic #Kiseljak #Fojnica #Jablanica #PolarniVortex #Meteorolog #Oblaci #Kiša