Članak

IGRE SJENKI

Kečeri i Crna kravata: Policijsko - tužilačka koordinacija braće Čampara i Vahidina Munjića

Nedugo nakon toga, Ervin Mušinović, po uputama Aljoše Čampare obavještava portal Klix da je FUP prijavio NN osobe zbog slučaja kečeri.

(Patria) - Ovako izgleda koordinirana istraga. Aljoša Čampara nabavi kečere. I porodica Čampara sazna da drugi tužioci provjeravaju nabavku kečera, bivši ministar FMUP-a naredi aktualnom direktoru FUP-a Vahidinu Munjiću podnese prijavu Tužilaštvu BiH. Predmet zaduži Aljošin brat Dubravko Čampara koji se, potom, oglasi nenadležnim i odluči spustiti predmet na nivo kantonalnog pravosuđa. No, plan se, očito, u jednom dijelu izjalovio, piše Istraga.ba

Priča počinje tako što je tokom mandata Aljoše Čampare na poziciji ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH FMUP nabavio uređaje poznate kao “kečeri” koje, uglavnom služe za obavještajni rad. Ukratko, kečeri su uređaji koji mogu, preko bazne stanice, poslužiti da se vaše ime i sa vašeg broja telefona pošalju poruke na željenu adresu.

Nakon što je bivši direktor FUP-a, a danas delegat u Domu naroda PS BiH, Zlatko Miletić otišao u Tužilaštvo BiH, da postupajućeg tužioca u predmetu “Black Tie” Sanjina Kulenovića informiše o postojanju “kečera” u FUP-u, na scenu stupa porodica Čampara sa svojom infrastrukturom.

Tako preko Ervina Mušinovića, službenika FMUP-a kojeg je zaposlio Aljoša Čampara, bivši federalni ministar naređuje Vahidinu Munjiću, vd. direktora FUP-a da hitno reaguje i podnese prijavu protiv NN osobe koja je, navodno, zloupotrebljavala “kečere”. Dogovoreno je da se prijava pošalje u tačnom terminu kako bi, manipulacijama kroz tužilački TCMS predmet zadužio – pazite sada – tužilac Dubravko Čampara, brat bivšeg ministra Aljoše Čampare koji je i nabavio kečere.

Munjić naređuje da se “kečeri” vještače bez naredbe suda i tužilaštva, te “utvrđuje” da postoji sumnja da je neko zloupotrijebio položaj. No, ne zna se ko. I zato FUP podnosi prijavu protiv “NN” osobe iz FUP-a zbog slučaja kečeri.

Nedugo nakon toga, Ervin Mušinović, po uputama Aljoše Čampare obavještava portal Klix da je FUP prijavio NN osobe zbog slučaja kečeri.

“Federalna uprava policije, nakon provedenih internih provjera, podnijela je krivičnu prijavu zbog postojanja sumnje da su u ranijem periodu tj. do 2021. godine nezakonito vršene posebne istražne radnje i to zloupotrebom uređaja IMSI Catcher, saznaje Klix.ba”, objavljeno je 5. septembra ove godine.

U tekstu iza kojeg stoji Ervin Mušinović, odnosno Aljoša Čampara, piše da je “nadzor nad upotrebom uređaja IMSI Catcher pokrenuo direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić na insistiranje ministra Rame Isaka koji je tražio da se provjeri da li je bilo nezakonitog prisluškivanja i drugih oblika nezakonitih posebnih istražnih radnji nad bh. građanima”.

No, u tekstu nije bilo navedeno da je predmet zadužio državni tužilac Dubravko Čampara. Cilj je bio omesti jedan dio istrage u slučaju Black Tie, u okviru koje je uhapšen direktor FUP-a Vahidin Munjić.

Kako bi bilo sumnjivo da Dubravko Čampara vodi istragu u slučaju kečeri koje je nabavio njegov brat Aljoša, državni tužilac se proglašava “nenadležnim” i predmet spušta na nivo Tužilaštva Kantona Sarajevo, iako je znao da njegov kolega Sanjin Kulenović već provodi istragu u tom slučaju.

Međutim, Tužilaštvo KS je, nakon prvobitnih provjera, odlučilo ovaj predmet vratiti Tužilaštvu BiH, jer su oni, kroz predmet Black Tie počeli poduzimati određene radnje u vezi sa ovim slučajem.

#aktuelno #AljošaČampara #DubravkoČampara #FMUP #FUP #IMSI #Istraga.ba #Klix #SanjinKulenović #VahidinMunjić