Članak

PO ŽELJI AMBASADE SAD

VSTV promijenio Poslovnik da bi se tužilac Džermin Pašić mogao prijaviti na konkurs za šefa tzv. federalnog USKOK-a!

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH izmijenilo je Poslovnik o radu kako bi omogućilo državnom tužiocu Džerminu Pašiću da se prijavi za poziciju šefa takozvanog federalnog USKOK-a. Upravo je “heroj mjeseca”, najpoznatiji kao postupajući tužilac u slučaju “Respiratori”, a manje poznat kao tužilac zbog čijeg je postupanja na slobodi nekoliko velikih narko bosova bliskih Škaljarskom klanu, jedan od favorita Ambasade SAD-a koja želi Džermina Pašića vidjeti na čelu Posebnog odjela za borbu protiv korupcije Tužilaštva Federacije BiH.

S obzirom na to da Džermin Pašić nije ispunjavao uslove, odlazeći predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je, u saradnji sa međunarodnim zvaničnicima, odlučio promijeniti odredbe Poslovnika VSTV-a, nakon čega će, po novim odredbama, biti raspisan konkurs za tužioce i šefa Posebnog odjela.

“U Poslovniku VSTV-a BiH, u članku 49. iza stavka (7) dodaje se novi stavak koji glasi: “Za kandidata koji je zamjenik glavnog tužitelja, u razdoblje iz stavka (5) točka b) ovog člana uračunava se kontinuirani period rada na poziciji nositelja pravosudne funkcije u tužiteljstvu u kojem kandidat obavlja funkciju zamjenika”, navedeno je u odluci VSTV-a donesenoj ove sedmice.


Šta ovo znači u praksi?

U tački b), stava 5 (član 49), koja je, faktički, derogirana novim stavom 7, piše da bez obzira na broj bodova ostvaren po kriteriju stručnosti, kandidat neće biti pozvan na razgovor ukoliko je “nosilac pravosudne funkcije, a na poziciji s koje se prijavljuje proveo manje od pet godina, računajući do dana isteka roka za podnošenje prijava“.

Prema ovoj boldiranoj odredbi, Džermin Pašić ne ispunjava uslove da se prijavi za zamjenika glavnog federalnog tužioca, odnosno šefa tzv. USKOK-a Federacije BiH. Pašić je, naime, 8. aprila 2024. godine imenovan za zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine. To znači da je na novoj poziciji proveo svega šest mjeseci. Kako je, prema Poslovniku, predviđeno da na toj poziciji mora provesti najmanje pet godina da bi se prijavio za novu poziciju, VSTV je odlučio izmijeniti Poslovnik i dodati novu odredbu prema kojoj se uslov od “pet godina” ne odnosi na “zamjenike tužilaca”.

"Za kandidata koji je zamjenik glavnog tužitelja, u razdoblje iz stavka (5) točka b) ovog člana uračunava se kontinuirani period rada na poziciji nositelja pravosudne funkcije u tužiteljstvu u kojem kandidat obavlja funkciju zamjenika”, piše u novoj odredbi Poslovnika koja će stupiti na snagu naredne sedmice.

Dakle, s novom odredbom Džermin Pašić će ispuniti uslove da se prijavi za šefa tzv USKOK-a. Tek nakon što nova odredba Poslovnika stupi na snagu, VSTV će raspisati konkurs za imenovanje tužilaca i šefa Posebnog odjela.

Podsjetimo, VSTV je, nakon konsultacija sa Ambasadom SAD-a, poništilo konkurs za izbor i imenovanje šefa Posebnog odjela, tužilaca federalnog USKOK-a. Razlog je bilo to što Ambasada SAD-a nije bila zadovoljna kadrovima koji su ušli u uži izbor. Početkom ove godine, u toku konkursne procedure, državni tužilac Džermin Pašić je povukao svoju prijavu na konkursu za šefa federalnog USKOK-a, te se prijavio za zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH. U tom trenutku Pašić je ispunjavao uslove jer je na poziciji s koje se prijavio (pozicija tužioca Tužilaštva BiH) proveo više od pet godina. Međutim, nakon što je u aprilu imenovan za zamjenika glavnog državnog tužioca, Pašić više nije ispunjavao uslove, jer je na novoj poziciji proveo mnogo manje od propisanih pet godina.

Kako je Pašić na prošlom konkursu odustao od kandidature, a na novi konkurs se nije mogao prijaviti zbog neispunjavanja uslova, VSTV je odlučio promijeniti Poslovnik i tako širom otvoriti vrata postupajućem tužiocu u predmetu “Respiratori”.

Istraga.ba je u više navrata pisala o sumnjivom Pašićevom postupanju u slučaju Escobar u Velikoj Kladuši, kada je propustio uhapsiti Dinu Muzaferovića zvanog Cezar, jednog od bitnijih osoba u međunarodnoj trgovini drogom. U tom o predmetu je ubijen i jedan od zaštićenih svjedoka, a tužilac Pašić nije disciplinski gonjen. Osim toga, Pašić je sumnjivo postupao i u predmetu protiv narko bosa Sanija Al Murde čiji restoran Dos Hermanos nikad nije blokirao. Sve Murdine saradnike, uključujući i njegovu sestru Barbaru Pekić, Pašić je propustio uhapsiti. “Heroj mjeseca” je sumnjivo postupao i u slučaju Derbi, kada je inspektoru SIPA-e Robertu Ristiću dopustio da, prije vještačenja, vrati oduzete telefone osobama osumnjičenim za krijumčarenje 50 kilograma kokaina. I, na kraju, Pašićevo postupanje bilo je sumnjivo i onda kada je naredio hapšenje narko dilera Admira Arnautovića zvanog Šmrk, da bi iz tog predmeta pobjegao svega nekoliko sati kasnije. Optužnica nikad nije podignuta.

#aktuelno #DžerminPašić #konkurs #Tužilaštvo #VSTV