Članak

PROFESOR MEĐUNARODNIH ODNOSA

Muhasilović: Intelektualci su rekli stop Schmidtu kao agentu HDZ-a

Intelektualna javnost BiH se probudila, odlučna da skrene pažnju visokom predstavniku Christianu Schmidtu na njegove pogrešne korake i politike koju vodi prema našoj zemlji.

Foto: Hayat/YouTube/Screenshot

(Patria) - Intelektualna javnost BiH se probudila, odlučna da skrene pažnju visokom predstavniku Christianu Schmidtu na njegove pogrešne korake i politike koju vodi prema našoj zemlji.

Zbog toga je danas pred zgradom Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu organizovana javna press konferencija na kojoj su se istaknuti profesori, javni i politički radnici obratili bh. javnosti.

Iznijeli su poruke jasnog nezadovoljstva zbog duboko pogrešnih akcija koje su kulminirale angažmanom Schmidta u nastojanju da sruši prvostepenu presudu u slučaju "Kovačević protiv BiH" pred Evropskim sudom za ljudska prava.

O razlozima ali i efektima današnje javne press konferencije u večerašnjoj emisiji 'Dobar dan BiH' na Hayat televiziji govorio je profesor međunarodnih odnosa Jahja Muhasilović.

- Ključna poruka je da je dosta s njegovom štetnom politikom prema Bosni i Hercegovini i ono što je definitivno utvrđeno prema njegovim akcijama otkako je postao visoki predstavnik je da je on najgori visoki predstavnik kojeg smo imali.

Za razliku od mnogih drugih, on se stavio u funkciju razgrađivanja Bosne i Hercegovine na način da provodi politike koje odgovaraju isključivo jednoj strani a to je HDZ.

Njegovo nastupanje pred Evropskim sudom je aktivna borba protiv građanske ideje, što je princip za koji se bori i HDZ. Slučaj "Kovačević protiv BiH" je slučaj koji ohrabruje građanski koncept.

Evropski sud za ljudska prava je dosad već presuđivao u korist želje i potrebe da ne postoji organičenje u odnosu na to kome glasač želi dati glas i da to ne može biti limitirano ni nacijom, ni mjestom gdje birač živi unutar BiH.

Pri tome, takav pristup ne postoji nigdje u Evropi i jasno je u suprotnosti s Evropskom poveljom o ljudskim pravima i građanskim slobodama.

Nasuprot tome, Schmidt u svojoj borbi insistira da bi potvrda presude "Kovačević protiv BiH" išla protiv Dejtonskog ustava, što apsolutno nije tačno jer je upravo Evropska povelja o ljudskim pravima ugrađena u Ustav donesen u Dejtonu. To znači i da je Sud presudio prema Evropskoj povelji o ljudskim pravima - rekao je Muhasilović.

Kad se govori o Schmidtu, dodaje profesor, on je apsolutno svjestan svega onoga što radi jer je riječ o čovjeku koji je ideološki ostrašćen i kao takav je i došao u BiH.

- On se vodi nekim principima kršćanskog fundamentalizma i kao takav je bio prepoznat i u samoj Njemačkoj, i on dolazi ovdje da isključivo pomaže HDZ-u.

On i sad aktivno radi na onome što od njega traži Zagreb i HDZ, i sasvim je jasno da je on agent HDZ-a koji djeluje kroz politiku u Bosni i Hercegovini - poručio je Muhasilović.

#aktuelno #BosnaiHercegovina #ChristianSchmidt #HDZ #JahjaMuhasilović #OHR #visokipredstavnik