Članak

Advokatica Bajramović: Predmet 'Novalić i drugi' je pred Ustavnim sudom BiH, Konaković ometa rad pravosuđa

(Patria) - Advokatica Marsela Bajramovića koja zastupa bivšeg direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka u predmetu "Fadil Novalić i drugi" uputila je reakciju na najavu ministra vanjskih poslova BiH Konaković Elmedina o održavanju „posebne“ press konferencije radi javnog čitanja presude Novaliću i drugima i štampanje hiljada primjeraka za građane.

Reakciju prenosimo u cijelosti.

"Cijeneći odredbe i garancije Ustava BiH i člana 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao branilac osuđenog Solak Fahrudina, čija prava i interese i dalje zastupam pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, a u vezi sa najavom ministra vanjskih poslova BiH Konaković Elmedina o održavanju „posebne“ press konferencije radi javnog čitanja presude Novaliću i drugima, štampanje hiljada primjeraka za građane te „predstavljanje dokaza“ iz tog predmeta, obaveza mene kao branioca je da uputim predmetno saopštenje za javnost.

Prije svega, smatramo da je ovakvo postupanje visokog zvaničnika Bosne i Hercegovine gruba zloupotreba pozicije vlasti i ometanje rada pravosuđa. Sadržaj i prvostepene i drugostepene presude Suda BiH u predmetnoj pravnoj stvari, kao i izdvojeno mišljenje sudije Branka Perića, nikada nije bio tajna. Naprotiv, na web stranici Suda Bosne i Hercegovine predmetne odluke su objavljene ubrzo nakon njihovog donošenja i pismene izrade i od tada su dostupne javnosti. Javnost je ( budući da su brojni mediji o tome informisali ) također obaviještena i o tome da su ova osuđena lica podnijeli apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi preispitivanja osuđujućeg dijela presuda Suda BiH u ovoj krivično pravnoj stvari.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine još uvijek nije donio odluku u vezi sa uloženim apelacijama.

Stoga opravdano iznosimo zaključak, kao u gornjem dijelu, da se ovakvim postupanjem ministra vanjskih poslova vrši ne samo tzv. „suđenje u javnosti nakon suđenja“ već se svjesno sa pozicije vlasti pokušava vršiti uticaj na postupak pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, a što je nedozvoljeno.

Frapantno je da postupajući ministar najavljuje „predstavljanje dokaza“ iz ovog postupka, pa u vezi s tim, ukoliko se odluči da se koristi dokazima iz tog postupka ( uz obavezno obrazloženje na koji način je do takvih dokaza došao ) onda se bar nadamo da će iste objektivno predstaviti - kao npr. da će pustiti audio/ video snimak sa suđenja kada su svjedočili svjedoci odbrane, stručna lica koja su potvrdila valjanost kupljenog aparata u svemu; ili da će pustiti snimak sjednice Vlade Federacije BiH od 16.03.2020. godine ili da će pokazati sve ponude za respiratore koje su stigle u Federalnu upravu civilne zaštite itd itd.

Ovo sve zbog jednog od ranijih istupa postupajućeg ministra u javnosti kada je molio medije da prilikom izvještavanja objave i navode druge strane, advokata koji su postupali kao branioci u jednom drugom predmetu pred Sudom BiH ( nakon akcije kodnog naziva „Black tie“ ) .

Također, u cilju objektivnog informisanja javnosti, nadamo se da će postupajući ministar objasniti na koji način se postupajuća vlast zajedno sa Federalnom upravom civilne zaštite suočila sa nastalom nepogodom koja je pogodila Općine Jablanicu, Kiseljak i Fojnicu, i u čemu je razlika u tom postupanju u odnosu na postupanje Vlade i direktora FUCZ iz perioda korone?

Na kraju, i mog branjenika i mene, kao građane ove zemlje zanima u kojem prostoru ministar planira sazvati takvu press konferenciju, potom u kom svojstvu i čijim novcem planira izvršiti kopiranje hiljada primjeraka odluka Suda BiH u predmetu Fadil Novalić i drugi?

U konačnici, očekujemo da će ministar vanjskih poslova preispitati ovakvu svoju odluku i osloboditi pravosudne organe bilo kakvog potencijalnog pritiska i uticaja, odnosno da će dozvoliti i omogućiti ( što mu je zakonska i Ustavna obaveza ) neometan rad pravosuđa i pravo svakog građanina na pravičan i fer postupak, te
postupak pred nezavisnim i nepristrasnim sudom, a u svakom slučaju vjerujemo da će Ustavni sud BiH kao najveći garant prava u našoj zemlji cijeniti činjenice iz predmetnog krivičnog postupka bona fides", saopćeno je iz advokatskog tima.

#Aktuelno #ElmedinKonaković #FahrudinSolak #presuda #FadilNovalić #MVP #utjecajnapravosuđe #MarselaBajramović