Članak

RAT OD FEBRUARA 2022.

Scholz rekao da je spreman da razgovara o Ukrajini sa Putinom

(Patria) - Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je spreman da razgovara o mirnom rješavanju situacije u Ukrajini s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, javio je TASS.

Govoreći u Bundestagu, on se založilo za održavanje mirovne konferencije o Ukrajini uz učešće Rusije.

„S tim u vezi, mislim da smo u pravu kada kažemo da ćemo razgovarati sa ruskim
predsjednikom“, rekao je.

Dodao je da postoje jasni principi u mirovnim naporima, a posebno da se sve moguće odluke ne mogu donositi „Ukrajini iza leđa i bez koordinacije sa partnerima“.

Istovremeno, njemačka vlada u ovom trenutku nema šta da kaže o mogućem telefonskom razgovoru Putina i Scholza. Državni sekretar Steffen Hebestreit je rekao da je njemački kancelar uvijek spreman da stupi u kontakt sa ruskim predsjednikom „ako je to prikladno“, ali trenutno nema takve planove.

List Die Zeit je 1. oktobra objavio, pozivajući se na zvanične izvore, da Scholz planira da stupi u kontakt sa Putinom uoči samita G20 koji će se održati u Brazilu u novembru. Ukoliko do takvog razgovora dođe, njemački kancelar će biti prvi lider zapadnog bloka koji je komunicirao s Putinom u posljednjih godinu i po dana.

Portparol Kremlja Dmitry Peskov je 2. oktobra ponovio da je Putin uvijek bio i ostaje spreman za dijalog. Međutim, podsjetio je da trenutno Putin i Scholz nemaju zajedničke teme za razgovor. Naglasio je da su odnosi Rusije i Njemačke praktično zahladnili.

#Njemačka #OlafScholz #Rusija #Ukrajina #VladimirPutin #Svijet