Članak

BIVŠI DIPLOMATA

Halilović: Schmidtova izjava je skandalozna i nevjerovatna

Halilović se na početku osvrnuo na Schmidtovu nedavnu izjavu kojom je u istu ravan pokušao staviti presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića.

Foto: Hayat/YouTube/Screenshot

(Patria) - Bivši diplomata i profesor Enver Halilović gostovao je večeras u emisiji "7Plus" na Hayat televiziji.

Govorio je o angažmanu i aktivnostima visokog predstavnika Christiana Schmidta u kontekstu posljedica njegovog djelovanja po stanje i biće države BiH.

Halilović se na početku osvrnuo na Schmidtovu nedavnu izjavu kojom je u istu ravan pokušao staviti presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića.

- Mislim da je to jedan od segmenata u političkom djelovanju i radu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u odnosu na našu domovinu. Taj pokušaj usmjeren je na to da se sačuvaju tekovine udruženog zločinačkog poduhvata ali i jednu vrstu relativizacije patriota i branilaca BiH.

Ovom izjavom se po svaku cijenu nastoji postaviti jedna vrsta ravnoteže između dviju strana - strane koja je bila bosanska i patriotska i koja je čuvajući civilizaciju branila interese BiH, i one druge koja se vandalistički ponašala i pravila zločine.

Uspostavljanje jednakosti je apsolutno skandalozno i nevjerovatno - ističe profesor Halilović, dodajući da saopštenje OHR-a koje su u večernjim satima objavili bh. mediji čak nije dao ni visoki predstavnik.

- Kako sam ja shvatio, radi se o saopštenju OHR-a u njegovo ime, u pokušaju da to nekako zamagli. Vrlo je nevjerovatno da on ne nalazi za shodno da lično da objašnjenje a prije svega izvinjenje.

Mislim da se ne može opravdati ni slučajnošću, ni neznanjem jer je neznanje odgovornost. Ljudi su odgovorni za ono što ne znaju a što bi morali znati zbog mjesta koje obavljaju.

Ne možeš se osloboditi nečega time da nisi znao ako si to morao znati na poslu koji radiš. Evo smo jučer imali primjer da je djevojčica od 16 godina umrla zato što neko nije znao da radi svoj posao.

Mislim da se ovo o čemu smo sad govorili u potpunosti uklapa u njegov moralni i politički lik i ono što radi u BiH za što postoji još puno primjera - navodi Halilović.

#Aktuelno #AlijaIzetbegović #ChristianSchmidt #EnverHalilović #Hayat #OHR #RatkoMladić #visokipredstavnik