Članak

RUSIJA IZAZIVA PODJELE

Šef NATO-a: Situacija na Zapadnom Balkanu i dalje zabrinjavajuća zbog secesionističkih prijetnji u BiH i situacije na Kosovu

Situacija na Zapadnom Balkanu i dalje je zabrinjavajuća zbog secesionističkih prijetnji u BiH, ali i krhke sigurnosne situacije na Kosovu i malog napretka u dijalogu između Beograda i Prištine, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Mark Rutte.

(Patria) - Situacija na Zapadnom Balkanu i dalje je zabrinjavajuća zbog secesionističkih prijetnji u BiH, ali i krhke sigurnosne situacije na Kosovu i malog napretka u dijalogu između Beograda i Prištine, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Mark Rutte.

Upozorio je da Rusija također nastoji potkopati demokratije u regionu, koristeći cyber i hibridne pretnje, uključujući i dezinformacije. Rusija, dodaje Rutte, koristi unutrašnje ranjivosti da bi izazvala podjele, prenosi RSE.

Na sastanku ministara odbrane zemalja NATO-a, koji će biti održan 17. i 18. oktobra, bit će analizirane i misije Alijanse na Kosovu i u Iraku. Bit će to prvi ministarski sastanak koji će voditi novoimenovani sekretar Alijanse Mark Rutte, koji je dužnost preuzeo 1. oktobra.

Proruski predsjednik Rs Milorad Dodik pod sankcijama je SAD-a i Velike Britanije zbog optužbi za korupciju i prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH. Na Dodikov separatizam nedavno su upozorili i američki zvaničnici koji su posjetili BiH - šef CIA-e William Burns i novi zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Alexander Kasanof.

S druge strane, dijalog Kosova i Srbije u zastoju je već duže od godinu. Lideri dvije zemlje su u februaru 2023. postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa. U martu iste godine je usaglašen aneks primjene. Međutim sporazumi nisu potpisani zbog odbijanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

#Aktuelno #Kosovo #MarkRutte #MiloradDodik #nato #SecesionističkaMisija #ZapadniBalkan