Članak

U PET TAČAKA

Zelenski u ukrajinskom parlamentu predstavio 'plan pobjede' u ratu s Rusima

Zelenski nije iznio detalje, ali je dodao da je o planu razgovarao s liderima SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke.

(Patria) - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski jučer je u parlamentu te zemlje predstavio "plan pobjede" s mjerama za koje kaže da će preokrenuti tok rata u korist Kijeva i eventualno sukob s Rusijom okončati najkasnije sljedeće godine, dok se ukrajinska vojska muči da zaustavi napredovanje ruskih snaga na istoku.

Zelenski je u govoru u Vrhovnoj radi pozvao da ukrajinski partneri "ukinu ograničenja upotrebe dalekometnog oružja na čitavoj teritoriji Ukrajine koju je okupirala Rusija, kao i na ruskoj teritoriji i na neprijateljskoj vojnoj infrastrukturi" i tražio pomoć u opremanju rezervnih brigada.

Njegov "plan pobjede" u pet tačaka, u kojem je isključio ustupanje ukrajinske teritorije, također traži da Kijev dobije bezuslovni poziv za članstvo u NATO-u, kao i raspoređivanje strateškog nenuklearnog paketa odvraćanja u Ukrajini, prenosi RSE.

Zelenski nije iznio detalje, ali je dodao da je o planu razgovarao s liderima SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke.

"Pozvao sam predsjednika Zelenskog na samit Evropskog vijeća u četvrtak, 17. oktobra, da iznese procjenu najnovijih dešavanja u ratu Rusije protiv Ukrajine i predstavi svoj 'plan pobjede'", naveo je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na mreži X.

Generalni sekretar NATO-a Mark Rutte rekao je jučer da je "plan pobjede" snažan signal Zelenskog, ali je naveo da ne može da kaže da ga podržava.

- To bi bilo malo teško jer ima mnogo pitanja koja moramo bolje da razumijemo - poručio je Rutte.

Dodao je kako nema sumnje da će o planu Zelenskog biti razgovarano tokom dvodnevnih razgovora koji danas počinju u Briselu.

Odgovarajući na poziv Zelenskog za bezuslovni poziv za članstvo u NATO-u, Rutte je rekao da je Ukrajina bliža nego ikada ulasku u Alijansu i da će se to dogoditi kada za to bude pravo vrijeme.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Ukrajina treba da se "otrijezni", optužujući Zelenskog da je predstavio "kamuflirani" američki plan.

Moskva se žestoko protivi uključivanju Ukrajine u NATO i tu mogućnost je iskoristila kao jedan od izgovora za pokretanje invazije u februaru 2022. godine.

Kijev je očekivao da će odgovor saveznika na plan dobiti tokom sastanka Ramstein grupe u kojoj je oko 50 ukrajinskih partnera, ali je skup planiran za prošlu sedmicu u Njemačkoj odložen pošto je američki predsjednik Joe Biden otkazao dolazak jer su se SAD borile s posljedicama uragana Milton.

Zelenski je ranije rekao kako očekuje odgovor na plan prije predsjedničkih izbora u SAD-u - glavnom savezniku Ukrajine i pružaocu finansijske i vojne pomoći - na kojima bi pobjeda republikanca i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa mogla da dovede u sumnju nastavak podrške Washingtona Kijevu.

#rat #Rusija #Ukrajina #VolodimirZelenski #Svijet