Članak

NEZAKONITOSTI

Tužilaštvo KS: Zbog Salamovića mijenjali Statut 'Rada', donio fingiranu potvrdu o radnom iskustvu iz firme čiji je osnivač

Foto: Faktor

(Patria) - U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je pred sutkinjom Jasminom Sazdovski razmatran prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje mjera zabrane direktoru KJKP-a Rad Nijazu Salamoviću, te bivšem predsjedniku Nadzornog odbora tog kantonalnog preduzeća Reufu Sulejmanoviću.

Njih dvojica uhapšena su prekjučer zbog sumnje u malverzacije u tom preduzeću, a vezano za imenovanje Salamovića najprije kao vršioca dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-pravne poslove, a kasnije i za direktora KJKP-a Rad.

Obojica su na današnje ročište došli sa slobode, budući da Tužilaštvo za njih nije tražilo pritvor. Zatraženo je da im se zabrani obavljanje funkcije direktora KJKP Rad (Salamović), odnosno izvršnog direktora Željeznica FBiH (Sulejmanović).

Kako se moglo čuti na ročištu, Salamoviću se na teret stavljaju krivična djela zloupotreba položaja, krivotvorenje službene isprave, te krivotvorenje isprave, dok se Sulejmanović tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u vrijeme dok je bio predsjednik NO-a KJKP-a Rad.

Prema riječima tužiteljice Nine Šahinpašić, suština cijele priče je da Salamović od maja 2021. godine nezakonito obavljao posao vršioca dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-pravne poslove "Rada", a od februara ove godine kao direktor ovog kantonalnog preduzeća.

Ona je, između ostalog, navela kako su svjedoci naveli da je njegovo imenovanje rezultat dogovora političkih stranaka NiP i Naša stranka. Ovim dvjema strankama je, naime, prema iskazima svjedoka nakon provedenih izbora "pripalo" upravljanje KJKP-om Rad.
Prema iskazu Vere Arnautović, bivše direktorice "Rada", također osumnjičene u ovom predmetu, od kadrovske komisije stranke predloženo je da za vršioca dužnosti izvršnog direktora bude postavljen Salamović.

On je u to vrijeme bio član Nadzornog odbora tog preduzeća.

Da postoji prethodni dogovor, pojasnila je tužiteljica, jasno je iz toga što je Salamović prilikom podnošenja ostavke u Nadzornom odboru kao razlog naveo stupanje na poziciju v.d. izvršnog direktora.

- Petog maja 2021. godine na sjednici Nadzornog odbora kojom je predsjedavao Reuf Sulejmanović razmatran je prijedlog Vere Arnautović da bude imenovan Salamović - navela je tužiteljica.

Obrazložila je da je on tom prilikom dostavio biografiju u kojoj je navedeno da posjeduje radno iskustvo kao komercijalista u dvije firme, kao i da je direktor pravnog lica Dilber d.o.o. čiji je osnivač.

- Bilo je jasno da ne može biti imenovan na tu poziciju za koju je bilo potrebno tri godine iskustva na rukovodećoj poziciji. Svi su toga bili svjesni. Salamović je prethodno informisao Veru Arnautović da ne može dobiti potvrdu od Zavoda PIO/MIO - pojasnila je tužiteljica.

Dodala je da je i pored toga on jednoglasno imenovan, kao i da mu je u novembru produžen ugovor za još šest mjeseci. U decembru iste godine Ured za borbu protiv korupcije KS zatražio je izjašnjenje od KJKP-a Rad da li Salamović ispunjava uvjete.

Održana je sjednica Skupštine preduzeća kojom je predsjedavala Adelina Džanković (također osumnjičena u ovom predmetu), "na kojoj su se osumnjičeni izjasnili da je pravna služba preduzeća provjeravala i da nije bilo smetnji".

- Na ovoj sjednici Skupštine konstatovano je da Salamović ispunjava uvjete i da to proizilazi iz potvrde firme Dilber d.o.o. koja je njegova - navela je tužiteljica, te dodala da je Sulejmanović to potpisao.

Potom u martu 2022. Nadzorni odbor mijenja Statut KJKP-a Rad i mijenja se dotadašnji uvjet tri godine radnog staža na rukovodećim poslovima, koji sada glasi tri godine radnog iskustva na rukovodećim poslovima.

Salamović nije imao radni staž, a ni iskustvo kada je Statut mijenjan.

- Na sjednici Nadzornog odbora član Mirza Mujarić (imenovan na tu poziciju nakon što je Salamović podnio ostavku) pita "rješava li se na taj način Salamovićev problem", na što mu je odgovoreno da je problem riješen - navela je tužiteljica.

Dodala je da Salamović ponovo dostavlja potvrdu o radnom iskustvu na mjestu komercijalnog direktora u svojoj firmi od augusta 2020. do kraja aprila 2022., iako postoje dokazi da je u periodu 2010. do 2021. godine radio kao komercijalista i voditelj prodaje u drugim firmama.

Nakon toga održana je nova sjednica Nadzornog odbora na kojoj je donesena odluka o razrješenju Salamovića sa mjesta v.d. direktora s ciljem korigovanja neispravnosti koje je utvrdio Ured za borbu protiv korupcije, a zatim ga na istoj sjednici ponovo imenuju na istu poziciju, ne provjeravajući da li ispunjava potrebne uvjete.

Nakon toga, ugovor mu je svakih šest mjeseci produžavan, a konkursna procedura nikad nije provedena, iako, kako je navela tužiteljica, nakon marta 2022. godine za to ne postoji nikakvo opravdanje.

- Konkurs je raspisan tek nakon što je Vera Arnautović ispunila uvjete za penziju - navela je tužiteljica.

Dodala je da su članovi Nadzornog odbora izjavili kako su članovi uprave preduzeća od Nadzornog odbora tražili prolongiranje konkursa i da je u tome "najglasniji bio Salamović".

- On na konkursu zatim dostavlja treću potvrdu od firme Dilber, u kojoj navodi da je od 2016. do 2020. godine bio komercijalni direktor. Potvrdu potpisuje njegov brat, iako je u to vrijeme direktorica bila njegova supruga - navela je tužiteljica, piše Faktor.

Tužiteljica je kazala kako iz dokaza proizilazi da su osumnjičeni iskoristili svoj službeni položaj i u Nadzornom odboru i na mjestu direktora.

- Nije se vodilo računa o interesu preduzeća niti građana KS. Oni ne samo da su Salamovića nezakonito imenovali, oni su i mijenjali Statut "kako bi riješili njegov problem" - navela je Šahinpašić.

Mjere zabrane, kako je navela, traži jer osumnjičeni tvrde da ne vide nikakvu nezakonitost u imenovanju Nijaza Salamovića, iz čega proizilazi da će nastaviti vršenje krivičnih djela. Podvukla je da je odmah nakon davanja ostavke na mjesto predsjednika Nadzornog odbora KJKP-a Rad Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost za imenovanje Reufa Sulejmanovića za izvršnog direktora Željeznica FBiH.

- Samo zato što je član stranke, nije uopće bitno koje, a to znači da će prije svega biti odgovoran politici, a ne građanima i to je ono što mi kao pravosuđe ne smijemo dozvoliti - zaključila je Šahinpašić.

Advokat Nijaza Salamovića Sanjin Pešto usprotivio se određivanju mjere zabrane obavljanja direktorske funkcije njegovom klijentu, kazavši kako je primio prijedlog i čuo obrazloženje te zaključio kako "ne postoje činjenice već samo interpretacije".

- Tu se tretiraju statuti, etički kodeksi i drugo, a što pripada domenu disciplinskog postupka, a nikako ne krivičnog postupka pred Kantonalnim sudom - ustvrdio je Pešto, dodavši da "ono što odbrana smatra nespornim, Tužilaštvo tretira kao krivično djelo".

Kazao je da u momentu kada njegov branjenik aplicira na konkurs "ne čini to kao direktor, nego kao Nijaz Salamović, fizičko lice", da se on sumnjiči za izmjenu Statuta, "nešto što čine druge osobe, nešto na što on nema utjecaj". Kazao je i kako "politička podjela pozicija nije krivično djelo".

Također je naveo i da KJKP Rad "nakon niza godina posluje uspješno otkako je Salamović na čelu te firme", te da se protivi mjeri zabrane "jer bi izazvala više štete nego koristi, jer nema ko potpisivati ugovore, naloge, plaće radnicima..."

Kazao je i kako se ne može govoriti o nezakonito stečenoj imovinskoj koristi "jer se radi o novcu koji je zarađen, stečen na ime plaće".

Sam Salamović je također kazao da je on jedini upisan u sudski registar, te da bi ta zabrana "nanijela nesagledive posljedice za KJKP Rad", da imaju ugovore te da "već od sljedeće sedmice ne bi mogli odvoziti smeće".

Nikica Gržić, advokat Reufa Sulejmanovića, kazao je kako je prijedlog Tužilaštva "neprecizan, odnosno uopćen".

Između ostalog je kazao da se sve odluke Nadzornog odbora stavljaju Sulejmanoviću na teret kao da ih je on sam donosio, a radi se o odlukama kolektivnog organa, koje su donesene jednoglasno i on ih je potpisao.

- Moj branjenik je diplomirani ekonomista. Sva dokumentacija dolazi iz Uprave preduzeća, koje ima svoje službe - kadrovsku, pravnu...nema nijedne zamjerke stručnih službi na potvrdu firme Dilber koja je dostavljena - kazao je Gržić, dodavši da je "Vera Arnautović ta koja ga je predložila, što znači onda da ona nije obavila svoju dužnost, a da su ga članovi NO-a jednoglasno izabrali".

Pozvao se na izjavu bivšeg ministra komunalne privrede Envera Hadžiahmetovića koji je kazao da je "Vera morala dostaviti prijedlog Salamovića i da je ona bila dužna provjeriti da li on ispunjava potrebne uvjete".

- Ona je bila uposlenica i odgovorna osoba u preduzeću, a ne moj branjenik koji je sjednice održavao ad hoc".

Kazao je i da je "prijedlog zasnovan na pretpostavkama". Osvrnuo se na navod Tužilaštva da bi "Sulejmanović mogao biti imenovan u neko drugo javno preduzeće", kazavši da bi bilo "apsurdno zabraniti mu rad u drugom pravnom subjektu".

Tužiteljica je u odgovoru odbranama navela da je uz prijedlog dostavljeno 76 materijalnih dokaza, te "da ništa nisu konstrukcije i ništa nije paušalno navedeno".

Ona je podsjetila da su u ovom predmetu osumnjičeni i Vera Arnautović i drugi članovi Nadzornog odbora Lejla Dragnić i Mirza Mujarić, kao i Adelina Džanković kao punomoćnik Vlade KS u Skupštini KJKP-a Rad.

- Isto kao direktor koji predlaže, tako i Nadzorni odbor ima dužnost da provjerava - kazala je tužiteljica.

Na pitanje sutkinje zbog čega traži mjere zabrane samo u odnosu na Sulejmanovića, a ne i ostale, tužiteljica je kazala kako ostali članovi NO-a nisu ni na kakvoj drugoj funkciji, da je Vera Arnautović u penziji, kao i da Adelina Džanković jeste uposlenica Općine Centar, ali da "težina njenih radnji nema tu težinu kao kod Reufa Sulejmanovića".

Sud će svoju odluku saopćiti naknadno.

#BiH #KJKPRad #mjerezabrane #NijazSalamović #NinaŠahinpašić #ReufSulejmanović #ročište