Članak

PRISUSTVOVALE BROJNE ZVANICE

U Beču upriličen koncert mladih bh. umjetnika 'Echos aus Vareš'

Ambasada BiH u Beču, u saradnji s umjetnicom bh. porijekla Andreom Nikolić organizovala je sinoć drugi koncert, ovaj put pod nazivom "Echos aus Vareš".

(Patria) - Ambasada BiH u Beču, u saradnji s umjetnicom bh. porijekla Andreom Nikolić organizovala je sinoć drugi koncert, ovaj put pod nazivom "Echos aus Vareš".



Bila je to prilika za refleksije s ovogodišnjeg 12. Vareš Classic Festivala i promociju mladih umjetnika iz BiH, Srbije i Hrvatske za koje su dobrovoljnim prilozima na prvom koncertu održanom ranije ove godine u Beču osigurane stipendije.



- Ovime smo zaokružili jednu cjelinu koja je imala svoj početak, razvoj i uspješan kraj, s osnovnim ciljevima da se s jedne strane podrže naši mladi umjetnici, a s druge da se promoviše umjetnost i muzika naših prostora na način koji Evropa može da razumije - rekao je Siniša Bencun, ambasador BiH u Austriji koji je prigodnim govorom pozdravio sve prisutne u bečkoj dvorani Alte Rathaus.



Pored doskorašnje ambasadorice Austrije u Sarajevu Ulrike Hartman, kao počasnog gosta konceta, više od stotinu zvanica iz diplomatske i akademske zajednice, austrijskih institucija i ljudi porijeklom s naših prostora imalo je priliku čuti poznata djela Wolfganga Amadeusa Mozarta i Maxa Brucha koje su mladi stipendisti Marko Marić, Borna Šestak i Lejla Komar koji studiraju u Istočnom Sarajevu, Mostaru, Kragujevcu i Beogradu, izvodili u pratnji bečkog CIPRA kvarteta.



Publiku su posebno oduševile kompozicije koje su za ovu priliku pripremili kompozitorka Belma Bešlić Gal, te gost večeri Goran Stevanović iz Bijeljine, umjetnik na harmonici i predavač na Univerzitetu u Hannoveru, čiji rad je trenutno fokusiran na historiju sevdaha i njegovu integraciju u moderne koncertne forme današnjeg vremena.



Ambasada BiH nastavit će i ubuduće podržavati razvoj mladih umjetnika i promociju kulture svih naroda Bosne i Hercegovine, a trenutno se za narednu godinu prave planovi za likovne izložbe i horske nastupe naših umjetnika u austrijskim gradovima.

#ambasada #Austrija #beč #Koncert #muzika #umjetnici #Lifemagazin