Članak

SASTANAK U PREDSJEDNIŠTVU

Bećirović: Predsjednik Bugarske predložio je da što prije otvorimo direktnu avioliniju Sarajevo - Sofija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas u Sarajevu s predsjednikom Bugarske Rumenom Radevom.

Foto: Patria

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas u Sarajevu s predsjednikom Bugarske Rumenom Radevom.

Nakon sastanka, Bećirović je na konferenciji za novinare izjavio da dvije zemlje imaju tradicionalno iskrene i dobre prijateljske odnose.

Također je podsjetio da je Bugarska bila prva država u svijetu koja je 1992. godine priznala nezavisnost BiH, prenosi Fena.

- Naše države žele da intenziviraju sveukupnu saradnju i u tom smislu posjeta uvaženog predsjednika Radeva doprinos je intenziviranju odnosa u narednom periodu.

Želimo još snažnije političke, ekonomske i svake druge veze između naše dvije države.

Bugarska je punopravna članica NATO-a i EU, a to su i naši jednoglasno definirani strateški, vajnsko-politički ciljevi - naveo je Bećirović.

Dodao je da su na sastanku konstatovali kako "imamo jako dobru bilateralnu i multilateralnu saradnju i želimo da tu saradnju u narednom periodu nastavimo u najboljem interesu građana i BiH, i Bugarske".

- Zajednički smo konstatovali da postoje brojne mogućnosti da ojačamo saradnju i predsjednik Radev je predložio da zajednički radimo na tome da što prije otvorimo i direktnu avioliniju na relaciji Sarajevo - Sofija.

Mislim da je to odlična ideja koja bi dodatno doprinijela jačanju veza između dvije države - istakao je Bećirović.

Naveo je da su zajednički konstatovali da ukupna ekonomska saradnja može biti na puno većem nivou i stoga im je cilj da i nakon ovog sastanka kvalitetno povezuju privrednike i privredne komore.

Bećirović je prenio Radevu da je BiH u prošloj godini uskladila gotovo 100 posto svoju vanjsku politiku s vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije.

- Predsjedniku Radevu sam zahvalio i što 121 pripadnik misije EUFOR Althea dolazi upravo iz Oružanih snaga Bugarske jer je to važna poruka.

Misija Althea je važna za Bosnu i Hercegovinu. Vjerovatno će 1. novembra biti održana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a i nadam se da će ta misija biti produžena - zaključio je Bećirović.

#DenisBećirović #Predsjedništvo #Bugarska #Politika #BiH