Članak

I BIVŠA DIREKTORICA ARNAUTOVIĆ

Privedeno sedam osoba zbog nezakonitosti u preduzeću KJKP 'Rad', među njima i direktor Nijaz Salamović

(Patria) - Po nalogu postupajuće tužiteljice Tužilaštva KS, pripadnici Uprave policije MUP-a KS rano jutros, priveli su sedam osoba koje se sumnjiče za nezakonitosti u komunalnom preduzeću "Rad" od 2021. do danas.

Među njima su direktor Nijaz Salamović i bivša direktorica Vera Arnautović, kao i članovi Nadzornog odbora Reuf Sulejmanović koji je izvršni direktor u Željeznicama FBiH, od marta 2024. godine, Lejla Dragnić i Mirza Mujarić. Arnautović je kadar Naše stranke.

Salamović je 2021. godine bio član Nadzornog odbora, a zatim je imenovan za v.d. direktora za ekonomske i pravne poslove KJKP Rad. A u septembru 2023. je imenovan za v.d. direktora KJKP Rad.

Ranije su u istom predmetu, tačnije, u osmom mjesecu ove godine izvršeni pretresi u ovom preduzeću prilikom kojih je izuzeta dokumentacija i dokazi o počinjenim koruptivnim krivičnim djelima.

Više informacija bit će poznato u toku dana, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Tužilaštvo KS radilo je predmet koji se odnosi na imenovanje direktora KJKP Rad Nijaza Salamovića (NIP).

Kada su u avgustu izvršeni pretresi oglasio se bivši ministar komunalne privrede Almir Bečarević navodeći da je sporno imenovanje Nijaza Salamovića.

"Pretpostavljam, jer sam bio i svjedok Tužilaštva. Namjerno nisu htjeli da raspisuju konkurs za izbor direktora nego su to produžavali tri godine šest puta", kazao je Bečarević.

Također u jednom periodu KJKP Rad je imao dva direktora pod jednim krovom. Vera Arnautović je penzionisana ali je korišten njen faksimil iako je Salamović već bio imenovan za direktora.

Salamović je u nekoliko navrata imenovan za vršioca dužnosti direktora, a od februara 2024. je imenovan na četverogodišnji mandat.

#aktuelno #hapšenje #KJKPRad