Članak

SAOPĆENJA

SBiH: NiP kao najveći gubitnik u Sarajevu hoće da nametne gradonačelnika

(Patria) - Ubjeđujući javnost u snagu NiP-a i pobjedu na lokalnim izborima predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković još jednom smatra nepismenim i vlastite članove i sve građane BiH, saopćeno je iz KV SBiH Sarajevo.

"On je rekao kako je NiP sada parlamentaran u 51, a predhodne izbore 2020. godine bio je parlamentaran u 31 lokalnoj zajednici.

"Imamo dakle novih 20 općina/gradova,” rekao je Konaković.

Nakon toga sam sebi skače u stomak i kaže kako je NiP u cijeloj BiH jači duplo od DF-a i znatno jači od SBiH-a, i kako je DF parlamentaran u 28, a SBiH u 35 lokalnih zajednica.

Suština je potpuno drugačija. Narod i pravda treba objaviti podatke za 31 općinu u kojima je izlazio na izbore 2020. godine i uporediti sadašnje rezultate u tim istim općinama, a ne dodavati nove općine i obmanjivati javnost. Ukoliko bi to uradili, javnost bi saznala da je NiP najveći gubitnik izbora.

Povećanje broja općinskih vijeća ne znači procentualno povećanje povjerenja građana. Stranka za BiH je u Kantonu Sarajevo 2020. godine imala samo jednog vijećnika u opštini Hadžići, a 2024. godine je dobila 30 vijećnika. To je rast od 3000% (tri hiljade posto). Stranka Narod i pravda je samo u Kantonu Sarajevo pala sa 65 vijećnika na 43, što je manje za 34%.

Na teritoriji države, uključujući i Kanton Sarajevo, SBiH je 2020. godine imala ukupno 46 vjećnika, a danas ih ima 80, što je rast od 74 %. Zbog toga Konaković smišljeno razdvaja Kanton Sarajevo od ostatka države kako bi naglasio rast NiP-a koji niko ne vidi osim njega samog. Matematika je neumoljiva kada su u pitanju odnosi i proporcije, gdje spin ne može zamagliti brojeve. Upravo je Konaković u svom izlaganju rekao da je NiP pao, samo treba pravilno pročitati šta je rekao.

I na kraju umjesto da sportski čestita Stranci za BiH na prvom mjestu u Sarajevu i čistoj pobjedi, Konaković kao najveći gubitnik očekuje mjesto gradonačelnika. Nastupa populistički i kaže kako su NiP-ovci shvatili poruku birača u Sarajevu, a u stvari nisu.

Sarajevo je reklo da ne vjeruje NiP-u tako što je NiP doživio evidentan pad u odnosu na 2020. godinu. Zbog toga, ako NiP kojim slučajem dobije gradonačelnika uz podršku SDP-a i Naše stranke, to bi bila licemjerna zloupotreba glasova građana Sarajeva.

Na taj način bi gradonačelnik bio nametnut protiv volje birača, kao što je nametnut i premijer Federacije BiH prije dvije godine", navodi se iz SBiH-a.

#2020 #2024 #BiH #DF #ElmedinK #Hadžići #Kanton #NiP #Sarajevo #SBiH