Članak

KORUPCIJA U KJKP RAD

Tužilaštvo KS: Uhapšeni Salamović i Sulejmanović

(Patria) - Po nalogu postupajuće tužiteljice Tužilaštva KS, pripadnici Uprave policije MUP-a KS slobode su lišili Nijaza Salamovića, direktora komunalnog preduzeća “Rad” i Reufa Sulejmanovića bivšeg predsjednika Nadzornog odbora.

U predmetu je pod istragom još šest osoba, među njima, bivša direktorica i članovi Nadzornog odbora u ovom komunalnom preduzeću. Sumnjiče se da su u protekle tri godine nezakonito imenovali Salamovića prvo za izvršnog direktora a potom i za direktora preduzeća, iako nije ispunjavao uvjete za ove pozicije.

Imenovan je uprkos tome što ih je i Ured za borbu protiv korupcije upozoravao na nepravilnosti prilikom imenovanja. Tako su Salamoviću, koji se sumnjiči da je u cijelom postupku fingirao i radni staž i radno iskustvo na rukovodećim poslovima, omogućili nezakonitu korist u iznosu od oko 120 hiljada maraka, koju je ostvario obavljajući funkcije koje nije mogao niti smio obavljati. Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS, uhapšeni će biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu KS.

Akciji lišenja slobode prethodila je istraga Tužilaštva KS u saradnji sa Upravom policije MUP-a KS i Uredom za borbu protiv korupcije KS.

RANIJE IZ TUŽILAŠTVA KS

Tužilaštvo KS oglasilo se nakon današnje akcije u kojoj je privedeno osam osoba u predmetu koji se odnosi na imenovanja direktora KJKP Rad.

Oni se sumnjiče da su u protekle tri godine nezakonito imenovali Nijaza Salamovića prvo za izvršnog direktora, a potom i za direktora preduzeća, iako nije ispunjavao uvjete za ove pozicije.

"Imenovan je uprkos tome što je i Ured za borbu protiv korupcije KS upozoravao na nepravilnosti prilikom imenovanja. Tako su Salamoviću, koji se sumnjiči da je u cijelom postupku fingirao i radni staž i radno iskustvo na rukovodećim poslovima, omogućili nezakonitu korist u iznosu od oko 120.000 KM, koju je ostvario obavljajući funkcije koje nije mogao niti smio obavljati", saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Inače, privođenju je prethodila istraga Tužilaštva KS u saradnji sa Upravom policije MUP KS i Uredom za borvu protiv korupcije KS.

U ovoj akciji privedeni su i bivša direktorica Vera Arnautović, bivši i sadašnji članovi Nadzornog odbora kao i Adelina Džanković koja je bila predsjednica Skupštine KJKP Rad u tom periodu. Inače, Džanković je sekretar Općine Centar.

Riječ je o kadrovima NIP-a i Naše stranke.

#Aktuelno #KJKPRad #korupcija #NijazSalamovic #TužilaštvoKS