Članak

BLISKI ISTOK

U napadu Hezbollaha dronom ubijena četiri izraelska vojnika i ranjeno više od šezdeset

(Patria) - Četiri vojnika su poginula, a više od šezdeset je povrijeđeno u napadu dronom na vojnu bazu na sjeveru Izraela, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF). Vojska je dodala da je sedam vojnika teško povrijeđeno u napadu na bazu „kod Binyamine“ - grada oko 33 km južno od Haife.

Hezbollah je preuzeo odgovornost za napad, za koji je rekao da je ciljao kamp za obuku brigade Golani Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), koja se nalazi između Tel Aviva i Haife. Ured za medije oružane grupe saopštio je da je napad bio odgovor na izraelske napade u četvrtak u južnom Libanu i Bejrutu. Grupa je rekla da je gađala kamp na sjeveru Izraela koristeći „roj
dronova“.

Izraelska ambulantna služba Magen David Adom (MDA) saopštila je da je u napadu povrijeđena 61 osoba, uključujući tri u kritičnom stanju. Dodaje se da je njih 37 prebačeno u osam regionalnih bolnica, bilo kolima hitne pomoći ili helikopterom, prenio je sinoć kasno BBC.

Prije nego što je IDF potvrdio smrt, MDA je rekla da je pored troje kritično povrijeđenih, 18 žrtava u srednje teškom stanju, 31 je zadobila blage povrede, a devet osoba „pati od anksioznosti“.

Razlog odstupanja u broju kritičnih povreda između MDA i IDF-a nije jasan, zaključuje BBC. Izraelska pravila cenzure u početku su spriječavala medije da izvještavaju šta je tačno ciljano, prije nego što je IDF potvrdio da se radi o bazi Binyamina. Neki izraelski mediji su izvijestili da je bazu pogodio dron lansiran iz Libana, koji čini se nije aktivirao alarme ranog upozorenja.

Detalja je još uvijek malo, ali čini se da su mnogi od povrijeđenih bili u zajedničkoj kantini.

#BBC #Binyamin #Golani #Haifa #Hezbollah #IDF #Izrael #Liban #MDA #TelAviv #Svijet