Članak

PROBLEMI

FUCZ o klizištu na Trebeviću: Prisutne duboke pukotine, teren se nadgleda 24 sata

(Patria) - Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) se oglasila o problemu klizišta na Trebeviću u Sarajevu.

Kako su naveli, Općinski štab civilne zaštite organizovao je 24-satno osmatranje terena na lokalitetima Curine njive i Bistrički potok.

- Izlaskom na teren uočeno je da su i dalje prisutne duboke pukotine koje su u međuvremenu napunjene vodom uslijed kišnih padavina, te da dolazi do pojave otjecanja vode iznad lokaliteta Curine njive-igralište (dio Općine Istočni Stari Grada Sarajevo). Također je utvrđeno, da iznad dijela parcele igrališta na lokalitetu Curine njive, a što predstavlja donju tačku nasipa/deponije od gradilišta Trebević Hills (sa lijeve strane), dolazi do pojava vode koja konstantno otječe, a ista ne predstavlja kišnicu ni oborinske vode sa Trebevića - istakli su iz FUCZ-a.

Napomenuli su da je 12. oktobra u jutarnjim satima počelo otkopavanje ranije postavljenih drenažnih cijevi na dijelu nasipa/deponije (u blizini gradnje stambeno-poslovnog objekta Trebević Hills), kako bi se podzemne vode preventivno preusmjerile na drugi lokalitet na području Općine Istočni Stari Grad Sarajevo.

- Izlaskom na lokalitet Bistrički potok 13. oktobra utvrđeno je da je i dalje djelimično zasuto korito Bistričkog potoka materijalom sa deponije i obrušenim stablima. Nisu uočena nova obrušavanja materijala sa deponije u vidu zemljano-kamenog materijala i stabala. U noćnim i ranim jutarnjim satima 14. oktobra planirano je redovno osmatranje terena koje provode uposlenici Službe civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo kao i službe zaštite i spašavanja Općine Stari Grad Sarajevo - poručili su.

#aktuelno #Sarajevo #Trebević #FUCZ #Curine #Bistrički #StariGrad #Hills #Drenaža #Osmatranje #Kiša