Članak

PREDSJEDNIK SBIH

Efendić: Posljednja brana za sve je Ustavni sud, a ako ostanemo bez tog mehanizma, uzalud će biti saopštenja Ambasade SAD-a

Kome bismo se obraćali i žalili kad bi dobili etničko odlučivanje u Ustavnom sudu BiH, bez stranih sudija, pita načelnik sarajevske općine Novi Grad i predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić.

(Patria) - Kome bismo se obraćali i žalili kad bi dobili etničko odlučivanje u Ustavnom sudu BiH, bez stranih sudija, pita načelnik sarajevske općine Novi Grad i predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić.

Efendić je komentarisao ocjenu Američke ambasade kako je državni Dom naroda u "blokadi" zbog nedolaska bošnjačkih delegata koji ne pristaju da se na dnevnom redu sjednice nađe tačka u vezi s odlaskom stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

- Posljednja brana za sve je Ustavni sud i svjesni smo da, ako ostanemo bez tog mehanizma, uzalud će biti saopštenja iz Američke ambasade - ističe Efendić.

Sarajevski načelnik je u emisiji Dan uživo N1 televizije komentarisao izborne rezultate njegove stranke, pohvalivši se da su ostvarili rast od 100 posto.

Teško je ostati toliko dugo na čelu lokalne zajednice, a da ne dođe do zamora, da građani ne požele promjene. Šta je vaša tajna uspjeha?

- Upravo je u tome naš najveći uspjeh, da smo nakon toliko vremena dobili najveću podršku. To je dokaz da se može uspostaviti i čuvati povjerenje između građana i političara.

S podrškom od skoro 75 posto, to je za mene najveći uspjeh i to nam daje snagu da postignemo još više.

Imate li plan šta raditi naredne četiri godine? Hoće li se projekti nastaviti onom dinamikom kakva je bila aktivna u mjesecima pred izbore?

- Naravno, imam vrlo detaljan plan i usvojenu razvojnu straegiju. Nadam se da će stanje u Općinskom vijeću biti bolje, što nije bio slučaj u prethodnom mandatu.

Mnoge su odluke bile povučene jer nije bilo volje. Imamo pripremljeno mnogo projekata. Interesantno je da je u ovoj lokalnoj kampanji Općina Novi Grad navođena kao primjer kako treba raditi.

U izbornoj noći vam je čestitao i predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, ali i prokomentarisao kako niste ozbiljni, kako s vama nema dogovora, kako izigravate dogovore, te kako ste bez obzira na sva dešavanja ostali bliski SDA?

- Vidio sam taj dio izjave, vrlo je čudan. Ne zna on najbolje šta govori, mislim da je pomalo pogubljen nakon ovih izbora.

Naši razlozi su bili jasni (zašto su izašli iz koalicije sa Trojkom), neka Schmidt donese odluku kao ustavni amandman kao pravilo za svaki izbor Vlade FBiH, a ne na jedan dan jer je tako HDZ-u trebalo.

Svi su digli ruku protiv Ustava i zakletve koju su položili. Mi nismo na to htjeli pristati. I naravno da to građani na kraju prepoznaju i kazne. Neki ne mogu razumjeti što se mi držimo svojih stavova.

Prije izvjesnog vremena preuzeli ste SBiH, koja je u tom trenutku postojala samo na papiru i vratili je u politički spektar. Jeste li zadovoljni rezultatima stranke na ovim izborima? Bili ste nadomak pobjede i u Novom Sarajevu. Šta je, iz vašeg ugla presudilo da pobijedi Benjamina Karić?

- Ostaje malo žali za tom utakmicom u Novom Sarajevu. Tu je bilo kandidata koji su poremetili, poput bivšeg načelnika Koldže. Volio bih da nije bio u toj utrci, možda bi rezultat bio drugačiji.

Mislim da je rezultat Bandića i mene, kada se zbroji, bio vrlo impresivan. Ja sam sam imao više glasova nego sva tri načelnika Trojke u općinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo.

SBiH je imala prethodni mandat samo jednog vijećnika u KS, a sada 31. U TK imamo jednog načelnika i 22 ili 23 vijećnika. Što se tiče BiH, bit će blizu 80 vijećnika, broj glasova je 50 ili 60 hiljada. Rast je 100 posto u odnosu na izbore 2022.

SDA i DF nisu ostvarile ono što su zacrtale na početku kampanje. Šta mislite da je razlog tome? Neki kažu da bi SBiH bolje prošao da nije bio dio te koalicije?

- Mislim da je naš kandidat u Novom Sarajevu ostvario dobar rezultat jer je protiv sebe imao gradonačelnicu. Bili smo veoma blizu.

Za ostalo ne mogu komentarisati. Što se tiče SBiH, mi nismo pogriješili ni na koji način jer smo imali ovakve dobre rezultate.

Delegati iz Kluba Bošnjaka, među kojima i Džemal Smajić iz stranke čiji ste predsjednik, ponovo nisu htjeli doći na nastavak redovne sjednice koju je najavio predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović. Izgleda da će Dom naroda zasjedati samo na hitnim sjednicama. Podržavate li ovu blokadu, kako su je nazvali u Američkoj ambasadi?

- Ne smatram da je ovo blokada jer je Dom naroda imao sjednicu, a da je blokiran ne bi radio. Neka sazovu sjednicu bez te tačke o Ustavnom sudu i doći će bošnjački delegati. Međutim oni iz nekog razloga insistiraju na nastavku sjednice sa ovom tačkom.

Stižu kritike i iz Ambasade SAD-a u BiH zbog blokada. Kažu da je blokada institucija na državnom nivou "antidejtonsko djelovanje"?

- Dejtonskim sporazumom propisan je kvorum Doma naroda jer ima razlog za to (kvorum neophodan za odlučivanje u Domu naroda čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata a, prema Poslovniku doma, odluke u Domu donose se većinom glasova delegata koji su prisutni i koji glasaju).

Posljednja brana za sve je Ustavni sud i svjesni smo da ako ostanemo bez tog mehanizma, uzalud će biti saopštenja iz Američke ambasade.

Imamo vrlo loše iskustvo sa Zakonom o prebivalištu, vidite da Bošnjaci u Rs nestaju, a načelnika Srebrenice nam biraju građani iz Srbije.

Jednom je neko tako bio neoprezan i dozvoli da prođe i onda je Ustavni sud prihvatio takav Zakon (o prebivalištu). Kome bismo se obraćali i žalili kad bi dobili etničko odlučivanje u Ustavnom sudu, bez stranih sudija?

#AmbasadaSAD #BosnaiHercegovina #SemirEfendić #UstavnisudBosneiHercegovine #aktuelno