Članak

DRŽAVU PREDSTAVLJAO ARNAUT

BiH pristala da u Deklaraciji o zelenoj agendi zemalja Zapadnog Balkana budu ugrađeni kantoni i entiteti

Predstavnici zemalja Zapadnog Balkana sastali su se u Hamburgu u okviru Berlinskog procesa, gdje su usvojili Deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan

(Patria) - Predstavnici zemalja Zapadnog Balkana sastali su se u Hamburgu u okviru Berlinskog procesa, gdje su usvojili Deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, piše Istraga.ba.

Predstavnik BiH Damir Arnaut tražio je da se u dokumentu navede da će BiH predložene mjere razmatrati u skladu s podjelom nadležnosti između države, entiteta i kantona na bazi mehanizma koordinacije, što je u konačnici i usvojeno.

"Bosna i Hercegovina će razmatrati predložene aktivnosti u skladu s ustavnom podjelom nadležnosti institucija, entiteta i kantona BiH, odnosno saradnje svih relevantnih institucija u BiH kroz mehanizam koordinacije", navodi se u fusnoti Deklaracije.

U osnovnom tekstu Deklaracije zemlje Zapadnog Balkana su ponovile posvećenost punoj i pravovremenoj implementaciji Zelene agende i Akcionog plana u periodu od 2021. do 2030. godine.

Zemlje regiona razmatraju uspostavljanje mehanizama za utvrđivanje cijena ugljika do 2030. te prepoznaju potrebu za čvrstim podacima o emisijama u skladu sa standardima EU za praćenje, izvještavanje, verifikaciju i akreditaciju (MRVA).

Zemlje Zapadnog Balkana su u Deklaraciji istakle da su odlučne da do 2025. godine uspostave neophodna pravila koja regulišu osnovne standarde EU, osiguravajući da monitoring emisija počne 2026. godine.

"Prepoznaju kritičnu vezu između izazova dekarbonizacije, postepenog izbacivanja uglja i usklađenosti sa zakonima o zaštiti životne sredine u okviru Energetske zajednice i energetske sigurnosti, i obavezuju se rješavanju postojećih kršenja i nedostataka usklađenosti u vezi sa zakonima o zaštiti okoliša unutar Energetske zajednice.

Posebno smo posvećeni održavanju standarda kvaliteta zraka i osiguravanju striktnog poštivanja zakonskih obaveza", navodi se u Deklaraciji.

Također se kao ključna ističe potreba jačanja partnerstva s privatnim i komercijalnim sektorom kako bi se otključao puni potencijal razvoja obnovljivih izvora energije, pokrenula elektrifikacija transporta i unaprijedila šira dekarbonizacija ekonomija zemalja Zapadnog Balkana.

"Poseban naglasak stavljen je na održivo postepeno ukidanje uglja", dodaje se u ovom dokumentu.

#deklaracija #DamirArnaut #ZapadniBalkan #aktuelno #IstragaBa