Članak

STRAZBUR

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila Rezoluciju o BiH

Bosna i Hercegovina mora provesti institucionalne reforme, jačati nezavisnost pravosuđa, unaprijediti obrazovanje i pojačati borbu protiv korupcije i raditi na transparentnosti u vlasništvu medijskih kuća.

(Patria) - Bosna i Hercegovina mora provesti institucionalne reforme, jačati nezavisnost pravosuđa, unaprijediti obrazovanje i pojačati borbu protiv korupcije i raditi na transparentnosti u vlasništvu medijskih kuća.

Sve to navedeno je u Izvještaju o BiH o koji je večeras predstavljen u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u Strazburu, prenosi RSE.

Izvještaj su sačinili i prezentovali Zsolt Nemeth iz Mađarske i Aleksandar Nikoloski iz Sjeverne Makedonije.

Na skupštini je usvojena Rezolucija o BiH u kojoj se čestita bh. vlastima na učinjenim reformama u prethodne dvije godine.

Rezolucija je usvojena sa dva amandmana - jednim koji zabranuje veličanje ratnih zločinaca u školskim programima u BiH, i drugim kojim se priznaje Rezolucija o genocidu u Srebrenici, ranije usvojena u Generalnoj skupštini UN-a.

U Rezoluciji se posebno ističe donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa, izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, usvajanje Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma, te Zakona kojim se ombudsman za ljudska prava određuje kao nacionalni preventivni mehanizam protiv mučenja i zlostavljanja.

Također se pozivaju vlasti BiH da jačaju demokratske institucije i vladavinu prava.

Posebno se apostrofira neophodnost usklađivanja izbornog zakona s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osiguravanju pravilnog funkcionisanja Ustavnog suda BiH.

Također, ističe se neophodnost usvajanja novog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću u skladu s preporukama Venecijanske komisije.

Rezolucijom se urgiraju vlasti da usvoje zakon kojim se osigurava trajno finansiranje tri javna emitera i transparentnost vlasništva nad medijima.

Skupština je posebno izrazila zabrinutost zbog "namjernog propusta Rs da provodi konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".

U Rezoluciji se navodi kako su "zabrinuti činjenicom da Ustavni sud BiH ne može funkcionisati u punom kapacitetu, što ometa efikasnost i kredibilitet pravosudnog sistema".

Upozoravaju da namjerno ometanje funkcionisanje Ustavnog suda podriva sva tri osnovna principa Vijeća Evrope, demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava.

Skupština poziva nadležne organe da imenuje sve sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

U Rezoluciji se zaključuje i da je napredak BiH oslabljen "nepovjerenjem i ogorčenjem nekih političkih aktera, govorom mržnje i poricanjem genocida".

#aktuelno #BosnaiHercegovina #psve #rezolucija #VijećeEvrope