Članak

BEZ KARAKTERA

Mandić izdao dozvolu za spomenik s tenkom, a sada kukavički šuti

(Patria) - Postavljanje spomenika sa tenkom u parku kod Druge gimnazije izazvalo je podijeljenja mišljenja u javnosti. Dok značajan dio javnosti podržava veterane Specijalne jedinice, koji su insistirali na ovoj formi spomenika, drugi dio javnosti protestvuje.

Ono što iznenađuje jeste šutnja načelnika Općine Centar Srđana Mandića, koji je dao građevinsku dozvolu, za ovaj spomenik.



Mandić je uvidjevši gnjev javnosti kukavički izbjegao preuzeti odgovornost, iako se svojevremeno hvalio što je učestvovao projektu.

„Vikićevi specijalci će konačno dobiti spomenik. Upravo sam potpisao i građevinsku dozvolu za izgradnju spomenika Bosanskim specijalcima, projekat koji radimo u saradnji sa veteranima ove slavne jedinice i Gradom Sarajevom. Ispravljena je još jedna višedecenijska nepravda. Za mog Špicu, za sve naše heroje. Volimo vas i mislimo na vas“, napisao je Mandić krajem septembra prošle godine.

U isto vrijeme, jedan od pripadnika Specijalne jedinice Muhamed Gafić napisao je: „Nakon šest godina borbe Građevinska dozvola je potpisana. Ovo je za nas golemo.“ Gafić se tada posebno zahvalio Mandiću.

Kada je trebalo prikupljati političke poene, načelnik Centra je bio u Centru pažnje. Međutim, kada se spomenik konačno postavio i kada je došlo do prvih negativnih reakcija, Mandić je jednostavno nestao. Već danima nije ni slova napisao, niti se na bilo koji drugi način oglasio o spomeniku, preko kojeg se promovisao.

Načelnik, koji je izdao građevinsku dozvolu i navedenim riječima potpuno stao iza njegove gradnje, morao bi stati u zaštitu svoje odluke. Umjesto toga, on konformistički bježi od odgovornosti, čime pokazuje potpuno beskičmenjaštvo, odsustvo hrabrosti i liderstva.

#Bosanskim #Centar #Gafic #Građevinska #Izbori2024 #Mandic #Projekat #Sarajevom #Specijalci #Spomenik #Veterani