Članak

KO IH JE PROIZVEO

Bugarska će istražiti veze kompanija sa pejdžerima koji su eksplodirali u Libanu

(Patria) - Bugarska će istražiti kompaniju povezanu s prodajom pejdžera libanskoj grupi Hezbollah koji su eksplodirali ove sedmice u koordinisanom napadu, saopštila je u četvrtak državna sigurnosna agencija, prenio je Reuters.

Bugarska državna sigurnosna agencija (DANS), rekla je u saopštenju da sarađuje sa ministarstvom unutrašnjih poslova u istrazi uloge kompanije registrovane u Bugarskoj, ne navodeći joj ime.

Izvještaji bugarskih medija navode da je firma Norta Global Ltd iz Sofije omogućila prodaju pejdžera, koji su eksplodirali širom Libana u utorak, ubivši jedanaest ljudi i ranivši 4.000.

Zvaničnici kompanije Norta nisu odmah odgovorili na zahtjeve Reutersa za komentar. Advokat koji je registrovao kompaniju u stambenoj zgradi u Sofiji nije odgovorio na pitanja Reutersa. Slike uništenih pejdžera koje je analizirao Reuters pokazale su format koji je u skladu sa pejdžerima koji je napravio tajvanski Gold Apollo. Gold Apollo je u srijedu rekao da je pejdžere izradio BAC Consulting sa sjedištem u Budimpešti.

Mađarski medij Telex objavio je da je prodaju zapravo omogućila Norta, pozivajući se na izvore. Bugarska državna sigurnosna agencija saopštila je da nije otkrila nijednu pošiljku osumnjičenih pejdžera na bugarskoj teritoriji.

#aktuelno #Bugarska #pejdžeri #eksplozija