Članak

NE ISPUNJAVAMO OBAVEZE

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU-BiH: Dostaviti reformsku agendu, usvojiti zakone, pojačati borbu protiv korupcije

(Patria) - Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje (SP) između Bosne i Hercegovine i Evropske unije održan je u Briselu 19. septembra 2024. Sastankom su na strani EU dopredsjedavale gđa Valentina Superti, direktorica za Zapadni Balkan i gđa Barbara Jésus-Gimeno, šefica Odjela za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo pri Generalnoj direkciji za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije, a na strani Bosne i Hercegovine gđa Elvira Habota, direktorica Direkcije za evropske integracije Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Odbor za SP je sagledao najvažnije događaje prema političkim i ekonomskim kriterijima. Nakon konkretnih rezultata koje je ostvarila Bosna i Hercegovina, koji su navedeni u izvještaju Komisije, te odluke Evropskog vijeća koja je uslijedila u martu 2024. godine o otvaranju pristupnih pregovora, Bosna i Hercegovina mora odlučno napredovati u provedbi reformi u skladu s pravilima i standardima EU i ključnim prioritetima iz Mišljenja i poduzeti sve relevantne korake navedene u preporuci iz 2022. godine, kako bi Vijeće moglo usvojiti pregovarački okvir. Komisija će izvijestiti o napretku i dati preporuke u predstojećem paketu proširenja.

Komisija je ponovila poziv Bosni i Hercegovini da finalizira nacionalni plan za preuzimanje pravne stečevine EU (NPAA) i pozvala Bosnu i Hercegovinu da imenuje operativnog glavnog pregovarača i pregovaračke strukture, za potrebe eksplanatornih sastanaka o pravnoj stečevini EU.

Nakon usvajanja Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, Komisija je pozvala Bosnu i Hercegovinu prevaziđe nesuglasice radi dobrobiti građana Bosne i Hercegovine, te bez daljnjih odlaganja dostavi ambicioznu reformsku agendu. Komisija je podsjetila da se prva isplata može desiti tek nakon što se reformska agenda dostavi i zvanično usaglasi od strane Evropske komisije i Bosne i Hercegovine. Komisija je ponovila da će nastaviti pružati podršku vlastima u finaliziranju ovog posla, po potrebi. Komisija je također pozvala Bosnu i Hercegovinu da se nastavi angažman u procesu ekonomskih reformi u cilju rješavanja strukturnih socio-ekonomskih pitanja.

Komisija je ponovila potrebu da Bosna i Hercegovina usvoji reforme za jačanje vladavine prava, uključujući nove zakone o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i sudovima BiH, kao i da ostvari napredak u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, zaštiti osnovnih prava, te upravljanju migracijama i pristupu azilu, dok se čeka na predstojeći završetak pregovora o Statusnom sporazumu sa Frontexom.

Komisija je sagledala usklađenost zakonodavstva Bosne i Hercegovine sa pravnom stečevinom EU u oblastima obuhvaćenim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Što se tiče trgovine, Komisija je izrazila žaljenje zbog otkazivanja 7. Pododbora za trgovinu, industriju, carinu i oporezivanje (TICT) i pozvala da se osigura efikasan dijalog o politikama u okviru SSP-a. Komisija je pozvala Bosnu i Hercegovinu da ubrza digitalnu i zelenu tranziciju, mjere povezivanja i ulaganja u infrastrukturu, kao i usklađivanje sa pravnom stečevinom u vezi elektronskih usluga identifikacije i usluga povjerenja za elektronske transakcije, o sigurnosti mreže i informacija, te okoliša i klime, u skladu sa Digitalnom i zelenom agendom za Zapadni Balkan.

Razmotrena je i implementacija finansijske pomoći EU. Komisija je pozvala da se hitno imenuje Nacionalni IPA koordinator u skladu sa finansijskim okvirom IPA III.

Komisija i Bosna i Hercegovina su dogovorile dnevni red sljedećeg 8. ciklusa sastanaka sektorskih pododbora u okviru SSP-a, koji će se održati 2024/2025. godine.

#aktuelno #Evropskaunija #obaveze #VSTV #zakoni #reformskaagenda