Članak

MOGUĆA SUSPENZIJA SPORAZUMA

EU spremna da Gruziji uvede vize zbog nazadovanja u demokratiji

Evropska unija spremna je da, zbog nazadovanja u demokratiji i vladavini prava, suspenduje sporazum o viznoj liberalizaciji s Gruzijom.

(Patria) - Evropska unija spremna je da, zbog nazadovanja u demokratiji i vladavini prava, suspenduje sporazum o viznoj liberalizaciji s Gruzijom.

Portparol Evropske komisije izjavio je za Politico da su "sve opcije na stolu" ukoliko vladajuća stranka u Gruziji nastavi sa svojom autoritarnom politikom, uključujući i potencijalnu suspenziju vizne liberalizacije.

Pod odredbama sporazuma iz 2017., Gruzijci mogu da putuju u zemlje EU i šengena bez viza od šest mjeseci do godinu dana.

- Kao dio sporazuma između EU i Gruzije o viznoj liberalizaciji i odgovarajućem Akcionom planu, Gruzija je trebalo da ispuni određene uslove, među kojima su zaštita osnovnih prava i sprječavanje diskriminacije.

Procjena bi se, naravno, izvršila u slučaju razvoja događaja koji predstavljaju rizik za unutrašnju sigurnost šengenskog prostora, ali i dodatnog nazadovanja demokratije u Gruziji - rekao je portparol za Politico.

Premijer Gruzije Irakli Kobakidze ocijenio je da bi svaka promjena sporazuma o vizama bila "jeftina ucjena".

#aktuelno #Evropska #Unija #Gruzija #Viza #Liberalizacija #Politico #Sporazum #Demokratija #Vladavina #Prava