Članak

IDE SUPROTNIM SMJEROM

Europarlamentarci kritikovali Mađarsku zbog viznog režima za Ruse i Bjeloruse

Zastupnici u Evropskom parlamentu kritikovali su Mađarsku zbog odluke da državljanima Rusije i Bjelorusije olakša dobijanje boravišnih dozvola, za što smatraju da ugrožava sigurnost EU.

(Patria) - Zastupnici u Evropskom parlamentu kritikovali su Mađarsku zbog odluke da državljanima Rusije i Bjelorusije olakša dobijanje boravišnih dozvola, za što smatraju da ugrožava sigurnost EU.

Mađarska je u julu proširila svoj useljenički program "nacionalne iskaznice" kako bi, nakon građana Srbije i Ukrajine, u njega, među ostalim, uključila Ruse i Bjeloruse.

Nosiocu takve iskaznice dopušteno je raditi u Mađarskoj bez sigurnosne provjere i može dovesti svoju porodicu u zemlju.

Povjerenica Evropske komisije za unutrašnje poslove Ylva Johansson početkom avgusta pismom je zatražila objašnjenje Budimpešte za tu odluku u doba kad EU otežava ulazak ruskim državljanima na svoju teritoriju.

Švedska povjerenica nije bila zadovoljna odgovorom mađarskih vlasti jer nije razjasnila dva pitanja zašto Budimpešta smatra da je u ovom geopolitičkom trenutku bilo potrebno uvesti taj sistem i za državljane dviju zemalja koje podržavaju agresiju na Ukrajinu te zašto oni ne prolaze strožije sigurnosne kontrole od drugih državljana.

Johansson je zatim poslala novo pismo na koje još čeka odgovor.

Mađarsku, zemlju koja trenutno predsjedava EU, jučer je u Strazburu branio ministar pravosuđa Janos Boka, kazavši u kratkom obraćanju samo da je pravo svake države da izdaje boravišne dozvole kome želi te da Mađarska provodi provjere u skladu sa šengenskim pravilima.

U ime Evropske komisije (EK) govorila je povjerenica Stella Kyriakides, koja je rekla da Rusija predstavlja prijetnju po Uniju, te da EU stoga od početka invazije 2022. otežava, a ne olakšava ulazak njenih državljana u Evropu.

- Od početka rata broj izdanih viza Rusima pao je za 90 posto - rekla je Kyriakides.

Naglasila je da su sve češći izvještaji o ruskoj špijunaži i sabotaži u državama članicama, što je opravdalo mjere postrožavanja dobijanja viza, ali i postavilo pitanje zašto se Mađarska odlučila na odluku u suprotnom smjeru.

Europarlamentarci su u raspravi osudili odluku Mađarske, govoreći da je riječ o nejasnoj i nesolidarnoj odluci koja ugrožava prostor slobodnog kretanja Evropom.

Dio njih branio je Mađarsku, naglašavajući da je to njeno suvereno pravo.

Andras Laszlo, član Fidesza, stranke mađarskog premijera Viktora Orbana, branio je svoju zemlju statistikom da su zemlje EU nakon invazije izdale čak 150.000 šengenskih viza ruskim državljanima, a Mađarska ih je u julu i avgustu izdala ukupno deset.

Hrvatski zastupnik pučana u EP Davor Ivo Stier za Hinu je rekao da je vrlo važno da Mađarska, kao i druge zemlje članice šengenskog prostora, dogovore svoje stavove s drugim članicama prije nego što provedu takve poteze jer oni mogu doista narušiti koherentnost evropske politike prema Rusiji i Bjelorusiji.

- Nažalost, nije to prvi put kad je Orban u pitanju da vidimo takve poteze, on to koristi i za domaću upotrebu, no time slabi poziciju EU, a indirektno i samu poziciju Mađarske - govori Stier.

Zastupnik socijaldemokrata Tonino Picula smatra kako je riječ o još jednoj provokaciji režima Viktora Orbana, koji šest mjeseci predsjedavanja iskorištava da pošalje cijeli niz političkih poruka Briselu i artikuliše neevropsku politiku unutar same EU.

Picula je sklon ideji da druge države članice na tu odluku Budimpešte reaguju suspenzijom šengenskog sistema na granici s Mađarskom.

#EU #Mađarska #Svijet