Članak

DVA RAZLIČITA KONCEPTA

Dovadžija tvrdi da nije sve zaradio s budžeta jer je i 'Arape vozao', Hodžić zbog kampanje napustio posao u javnoj ustanovi

Dvije debate i dva sučeljavanja kandidata za načelnika Općine llijaš pokazala su potpuno dva različita koncepta, a građani Ilijaša će 6. oktobra birati između kandidata SDA Nermina Hodžića i kandidata stranaka trojke Amara Dovadžije.

Dok Hodžić nema političkog iskustva i u političku arenu ulazi u 49. godini što je iznenađujuće da se SDA odlučila na takav koncept, Dovadžija je već godinama prisutan na političkoj sceni, a nakon osnivanja NIP-a iz SDA je prešao u stranku Elmedina Konakovića.

U predstavljanju u debati na Televiziji Sarajevo i Hodžić i Dovadžija su se ukratko predstavili, a dok je Dovadžija isticao isključivo politički angažman i trenutno je angažiran kao savjetnik ministra vanjskih poslova BiH i s te pozicije vodi izbornu kampanju, Hodžić je napustio mjesto direktora JU KSC i Radio Ilijaš i posvetio se isključivo političkoj kampanji.

Hodžić je istakao da je 1992. godine kao maloljetnik se pridružio Armiji RBiH, a tokom debate je istakao kako je tada branio, spreman je i sada braniti državu BiH. U Lješevu kod Ilijaša živi s porodicom posljednjih 20 godina, dok je Dovadžija rođen u llijašu, a dio života proveo je van BiH na studiju.

Obojica kandidata su visokoobrazovani, ali trema i javni nastup su očito učinili svoje pa su tokom izlaganja pravili i greške. Dok je Hodžić dosta sporije i preciznije govorio, Dovadžija je pokazivao nesigurnost koju je pokušavao zamaskirati na momente glasnim govorom. No, za profesora engleskog jezika i nekoga ko tvrdi da je radio u obrazovanju, sužen mu je vokabular, a nekoliko puta je čak kazao kako su zakoni „donosivani“ što Hodžić koji je završio filozofiju i sociologiju nije mogao prešutjeti te ga je ispravio da su zakoni „donošeni“.

Dovadžijin gaf već je postao viralan, ali građani Ilijaša trebaju upoznati kandidate i u ovakvim situacijama jer će sutra od njihovih odluka zavisiti njihov život u ovoj lokalnoj zajednici. Dovadžija je i na prošlim lokalnim izborima bio kandidat za načelnika Ilijaša ali ga je pobijedio Akif Fazlić iz SDA.

Dovadžiji u kampanji pomaže i stranački šef Elmedin Konaković koji na skupovima Hodžića, koji je samo godinu mlađi od Konakovića, naziva „momčićem“ kojeg je pronašla SDA. Hodžić je otac tri kćerke od kojih je jedna srebrena značka UNSA, a i druge dvije kćerke su odlične učenice.

U toku debate Hodžić je Dovadžiji kazao da nijednu platu nije zaradio bez budžeta aludirajući na dugogodišnji politički angažman i mijenjanje pozicija, na šta mu je Dovadžija replicirao da je radio u turizmu i „vozao Arape“. Nije pojasnio da li je to bio rad nacrno ili ne.


Ono što treba istaći je da je Hodžić napustio javni posao kako bi izbjegao sukob interesa dok vodi izbornu kampanju, dok je Dovadžija posljednji posao direktora JU Studentski centar napustio, a zatim ga je u Ministarstvo vanjskih poslova BiH primio Konaković. Dovadžija je u jednom ranijem razgovoru za Patriju najavio mogućnost ostavke jer Vlada KS ne daje dovoljno novca za Studentski centar. No, umjesto da pokuša osigurati sredstva iz djelatnosti Studentskog centra očito je lakše bilo preći kod svog šefa u kabinet gdje su redovna i stabilna budžetska sredstva i ne mora preuzeti odgovornost za uposlene i studente koji borave u neuslovnim studentskim domovima.

Iako Hodžić možda nema iskustva u javnim nastupima i političkoj borbi, ne može mu se osporiti da je tokom svog mandata na mjestu direktora KSC Ilijaš oživio ovu lokalnu zajednicu i afirmirao sadržaje koji do tada nisu bili dio društvenog života Ilijaša, kao što su promocije, izložbe, književne večeri, Ilijaška zima, sadržaji za najmlađe.

Hodžićev izvještaj o radu podržalo je Općinsko vijeće Ilijaš kao i zastupnici NIP-a i SDP-a, a kada je SDA najavila kandidaturu Hodžića počeli su napadi na njegovu ličnost.

No, 6. oktobra građani će izabrati, ali prema Dovadžiji "izbore će odlučiti građani, a ne birači" vjerovatno misleći na "brojače". No, izgovorena riječ više se ne može vratiti.

(A.V.)

#AmarDovadžija #ElmedinKonaković #Ilijaš #NerminHodžić #NiP #SDA #BiH